Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

"Preferăm un alt vaccin" – de ce unii medici din Moldova refuză să se vaccineze

Medicii din Găgăuzia, care și-au anunțat refuzul de a se vaccina împotriva COVID-19, și-au explicat poziția, declarându-și dorința de a alege un alt vaccin, inclusiv rusesc.
Sputnik

COMRAT, 3 mart – Sputnik, Maxim Topal. Lucrătorii medicali din Găgăuzia nu refuză vaccinul împotriva coronavirusului ca atare, ci doar își revendică dreptul de a alege preparatul unui sau altui producător.

Mai mulți medici din țară refuză să se vaccineze cu AstraZeneca
După cum a explicat pentru Sputnik directoarea spitalului raional din Ceadîr-Lunga, Natalia Popazoglo, astăzi vaccinarea este o "decizie voluntară" și nimeni nu are dreptul să-i oblige pe cetățenii țării să accepte un vaccin sau altul.

"Nu am refuzat complet [să fim vaccinați -n.n.]. Noi, ca toți oamenii, avem dreptul să alegem vaccinul în care avem încredere și care credem că este eficient. Colegii mei vor să se vaccineze pentru că înțeleg că vaccinul ne va salva și ne vor elibera de restricțiile COVID-19. Avem medici care vor să se vaccineze cu vaccinurile Pfizer și "Sputnik V". Vrem să alegem singuri, chiar dacă va trebui să plătim pentru vaccin", a spus Natalia Popazoglo.

Care vaccin este mai eficient: Sputnik V sau AstraZeneca - expert moldovean
Ea a explicat că ultimul lucru pe care și l-au dorit medicii a fost să aducă acest subiect în discuție publică.

"Când am scris cererea prin care am refuzat vaccinul, scopul nostru nu a fost să aducem acest subiect în discuție publică, ci pentru ca vaccinul să nu fie alocat pentru noi în zadar, astfel încât să poată ajunge, în primul rând, la cei care doresc să se vaccineze anume cu acesta", a adăugat directoarea spitalului.

De aceeași părere este și directoarea spitalului regional din Comrat, Nina Răilean. Ea a subliniat că "declarația medicilor a fost făcută într-o anumită stare emotivă" și deocamdată "nu au decis exact cine se va vaccina și cine nu".

"Voi colecta toate documentele necesare și cei care vor dori, vor putea să se vaccineze", a spus Nina Răilean.

Scrisorile șefilor spitalelor, care au fost publicate în presă, sunt de "natură tehnică" și nu indică "refuzul" medicilor de a se vaccina, spune, la rândul său, Svetlana Duleva, şefa Direcţiei pentru sănătate şi protecţie socială din Găgăuzia.

Austria: 41 de decese, după vaccinare cu BioNtech/Pfizer
"Ele doar indică că lucrătorii din prima linie se abțin în prezent de vaccinul care a intrat pe piața moldovenească acum. Și, dacă va fi necesar, dacă vor exista doritori, va fi solicitat numărul de doze necesare pentru a-i vaccina. Trebuie să ne vaccinăm, dar lucrătorii medicali, la fel ca întreaga populație, au dreptul să aleagă când și cu ce vaccin să se vaccineze", a spus Svetlana Duleva.

În prezent, vaccinul AstraZeneca a fost livrat la toate spitalele raionale din Găgăuzia unde există secții de terapie intensivă și centre covid și "orice lucrător medical care dorește, inclusiv cei care s-au răzgândit în privința vaccinării, are dreptul să se vaccineze", a asigurat Direcția pentru Sănătate şi Protecţie Socială din Găgăuzia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova