Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce trebuie să știi ca să nu ajungi sclav în străinătate

După ce 40 de moldoveni au devenit victime ale exploatării prin muncă în Franța, echipa Sputnik Moldova a solicitat Centrului La Strada, specializat asistența victimelor traficului de ființe umane, să vină cu câteva recomandări pentru cei care lucrează în străinătate.
Sputnik

CHIȘINĂU 26 feb - Sputnik. Potrivit reprezentanților Centrului La Strada, înainte de a se accepta o ofertă de muncă în străinătate, persoana trebuie să se informeze despre legalitatea agenției de intermediere a forței de muncă sau despre firma unde ar urma să activeze.

40 de moldoveni sclavi în Franța: Ce spun autoritățile din Chișinău

„Verificați legalitatea agenției de intermediere a forței de muncă: (licența de activitate valabilă pentru țara în care urmează să plecați, statutul firmei, contractul de colaborare cu partenerii din străinătate). Verificați în detaliu firma angajatoare la care urmează să vă desfășurați activitatea, atât pe site-urile de specialitate, cât și istoricul de pe rețelele de socializare (din grupurile destinate locurilor de muncă)”, se arată în răspunsul la solicitarea Sputnik Moldova.

Totodată, potrivit specialiștilor, pentru a activa în străinătate este nevoie de un contract de muncă, acesta trebuie să fie întocmit  în cel putin 2 exemplare și scris în limba română sau într-o limbă pe care persoana, care vrea să se angajeze, o cunoaște. 

Centrul La Strada îi îndeamnă pe oameni să nu cadă în plasa escrocilor și să nu creadă în promisiunile unor angajatori transmise prin mesaje telefonice sau discuții private. Cel mai sigur mod este de a avea un contract de muncă. 

„Evitați să semnați un contract cu specificații neclare de genul: “și alte tipuri de activități” sau “toate activitățile, la cererea angajatorului”. Înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranță și dacă este posibil, consultați un jurist. Nu semnați niciodată un document fără a-i cunoaște conținutul”, explică La Strada. 

Video: Reținut pentru trafic de ființe umane - Iată cum era întreținută victima

Specialiștii recomandă ca să nu să se lase ademeniți de promisiuni deșarte și să fie vigilenți. Totodată, Centrul La Strada precizează că angajatorul sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obținerea pașaportului, vizei sau cheltuielile de transport. Astfel, peroanelor li se recomandă să nu accepte să plătească anumite comisioane sau taxe în plus. 

„Viza turistică nu vă dă dreptul să munciți legal. Angajarea având la bază o astfel de viză este ilegală și puteți fi amendat/ă, arestat/ă, sau deportat/ă. În acest caz, angajatorul vă poate manipula, impunându-vă să faceți tot ceea ce dorește”, precizează specialiștii.

Persoanele care doresc să meargă să lucreze în străinătate sunt îndemnate să învețe limba țării de destinație sau cel puțin câteva cuvinte de baza, ca să poată cere ajutor în caz de necesitate. Totodată, oamenii sunt îndemnați să nu dea nimănui niciun act de identitate sau alte documente importante. Aceste acte pot fi verificate sau reținute de către organele de drept ai țării sau de către lucrătorii de la vamă, alte persoane nu au niciun drept să ceară sau să rețină documentele. 

Semne că riscați să fiți exploatați prin muncă sau sexual în străinătate

Potrivit specialiștilor Centrului La Strada, respectând aceste recomandări, persoanele care vor să muncească în străinătate vor fi scutite de problemele sau situațiile neplăcute care ar putea să apară. 

Amintim că un grup infracțional, organizat de un cetățean român care locuia în Franța, a exploatat prin muncă cel puțin 40 de cetățeni moldoveni, în activitatea de construcții din Franța.

Informația a apărut în presa din România și a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de către ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova, Diana Fetco. Potrivit informațiilor, moldovenii migranți primeau cărți de identitate și permise de conducere românești contrafăcute, dar păstrau și pașapoartele reale drept garanție. 

Inspectoratul General de Poliție este în faza activă a anchetei, acum se acumulează probe, inclusiv sunt audiați învinuiții, la noi și în Franța. Oamenii legii au precizat că mai multe detalii despre acest caz vor fi oferite într-o conferință de presă în următoarele zile. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova