Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de eficient este vaccinul Sputnik V împotriva tulpinii britanice de COVID

Pe cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva noii tulpini britanice de COVID - iată de spune un cunoscut medic din Republica Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu, a fost întrebat în studioul radio Sputnik Moldova dacă este adevărat că vaccinurile administrate astăzi (în alte state) nu sunt eficiente împotriva noii tulpini, cea britanică, de COVID - 19.

Ce spune un epidimiolog moldovean despre vaccinul Sputnik V
Alexandru Botezatu a spus că, pornind de la experiența lui medicală, nici nu poate să subscrie, nici să contrazică această afirmație, atâta timp cât nu are informații asupra acestui fapt (asta pentru că în Republica Moldova nu este folosit niciun vaccin -n.n.). Dar, el s-a referit la experiența colegilor lui din Federația Ruscă, cu care se află în dialog permanent pe diferite platforme de comunicare.

"Colegii din Rusia spun că vaccinul pe care l-au elaborat este un vaccin foarte bun și o spun cu toată încrederea în lucrul acesta. Mă refer la vaccinul Sputnik V, care are un mecanism de elaborare foarte bun și colegii din lumea academică a Rusiei au confirmat faptul că el previne și noua tulpină, duce la formarea anticorpilor și către noile mutații care vor fi eventual", a declarat șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.

Cât de eficient este vaccinul Sputnik V împotriva tulpinii britanice de COVID

El însă a precizat că, în fond, toace vaccinurile aprobate de autoritățile medicale sunt bune.    

"Nu contează producătorul. De ce ne-am axat pe producător, pe o țară sau alta? Noi vorbim de vaccin ca remediu care ne poate salva. Toate vaccinurile sunt bune", a spus medicul.

Tulpina britanică a ajuns sau nu în Republica Moldova?

Întrebat dacă în Republica Moldova a ajuns tulpina britanică a coronavirusului și cât de periculoasă este aceasta, Alexandru Botizatu a spus că, chiar dacă în țara noastră nu poate fi detectată în laborator, în mod sigur că ea a ajuns și la noi.

Sondaj: Majoritatea moldovenilor sunt împotriva vaccinului anti-COVID-19
"În luna ianuarie, când am cunoscut o scădere a numărului de cazuri, ne-am relaxat, dar medicii spuneau că nu ne putem permite să ne relaxăm fiindcă deja observam care este evoluția în statele europene. Atunci când a apărut tulpina britanică (în statele europene - n.n.), noi știam la începutul lunii februarie că va fi o nouă explozie (și la noi - n.n.)", a spus medicul.

Alexandru Botizatu afirm că, deși prin teste de laborator, noua tulpină britanică nu poate fi confirmată, pentru că la noi nu se fac asemenea teste, datorită comunicării dintre medicii moldoveni și cei de peste hotare, din țările în care această tulpină este detectată în laborator, s-au constatat asemănările în evoluția bolii. Asta permite să se constată că în Moldova există noua tulpină britanică și că noul valul de infecții, de la începutul lunii februarie, ar fi fost provocat anume de aceasta. 

Tulpina britanică - mult mai contagioasă

Dar este mai periculoasă sau nu noua tulpină de COVID decât cea veche?

Alexandru Botizatu spune că aceasta este mult mai contagioasă.

"Virusul s-a adaptat la o transmitere mult mai ușoară fiindcă se adaptează mediului. Oamenii încearcă să dezvolte anticorpi pentru un anumit aspect la virusului, dar el repede se modifică. Această familie de coronaviruși este foarte adaptivă și a realizat o mutație pentru a se transmite mult mai ușor", a declarat șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.

Cât privește gravitatea bolii, Botizatu afirmă că nu există mari diferențe dintre vechea tulpină de coronavirus și cea britanică.

Iată în ce condiții vaccinul împotriva coronavirusului va fi inutil
"Din punct de vedere al pneumoniei sau gradului de insuficiență respiratorie… La noi ajung doar pacienții în formă gravă. Și să comparăm această formă gravă (de astăzi, provocată de tulpina britanică -n.n.) cu forma gravă din toamnă sau de la începutul verii, nu aș putea să spun că este o diferență mare. Sunt același pacienți gravi, cu eunomie severă, cu insuficiență respirației. Diferența e că este mult mai contagioasă", a spus șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican.

Din această perspectivă, Botezatu afirmă că "riscul este ca această explozie de infecții cu noua tulpină să îngenuncheze sistemul medical, pentru că sunt puține spații disponibile la moment". Un număr mare de pacienți înseamnă locuri insuficiente în spitale", spune medicul.

"Noi nu avem capacitate fizică. Dacă am fi un pic mai precauți, dacă am avea un pic de răbdare, poate vine vaccinul, și va fi un colac de salvare pentru o anumită perioadă. Iată de ce societatea trebuie să înțeleagă că noi cunoaștem boala, știm cum ea evoluează, știm cum să abordăm câteva strategii de tratament, doar că nu avem spațiu fizic. Iată de ce trebuie să ne protejăm pe noi și pe aproapele nostru", șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova