Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lovitură grea aplicată de Sandu lui Plahotniuc

Fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc i-a fost retrasă distincția „Ordinul Republicii”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 feb - Sputnik. Fostul lider al democraților din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc a rămas fără „Ordinul Republicii”. Un decret prin care i se retrage această distincție a fost semnat de președinteșe țării, Maia Sandu. Într-o postare pe pagina sa de Faceboo, Maia Sandu spune că Plahotniuc nu merită această distincție pentru că ar fi furat țara. 

Lovitură grea aplicată de Sandu lui Plahotniuc

„O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”, scrie Maia Sandu.

Milioane de lei urmau să fie transferați către o companie afiliată lui Plahotniuc

Mai mult, președintele menționează că această distincție i-a fost acordată lui Plahotniuc cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor.

„Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat”, a precizat președintele în postarea sa pe pagina de facebook. 

Amintim, cetățeanul Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova