Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O companie implicată în frauda bancară a prejudiciat statul cu peste 19 milioane lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a expediat în instanța de judecată dosarul penal în privința a cinci persoane acuzate de prejudicierea statului cu circa 19,4 milioane de lei în 2010.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 feb - Sputnik. Potrivit procurorilor, cinci inculpați au fost implicați în gestionarea activității și finanțelor unei companii specializate în comercializarea materialelor de construcție, în special piatră și nisip.

VIDEO - Fraudă de proporții: Cum au fost deposedate de case și mașini mai multe persoane
În 2010, sub pretextul contractării de la Banca de Economii a unui credit în sumă de 1,2 milioane de euro, au prezentat un plan de afaceri fals. Indivizii au indicat că intenționează să cumpere un tomograf, utilaj medical a cărui folosire nu era necesară în segmentul de activitate al companiei și care, pe piață, era comercializat la prețul de circa trei sute de mii de euro. Pentru același utilaj, în perioada respectivă, ei au solicitat un credit în sumă de un milion două sute de mii de euro.

Oamenii legii au stabilit că inculpații au folosit banii obținuți prin înșelăciune în scopuri personale. Astfel, indivizii și-au adus contribuția la devalizarea activelor statului în Banca de Economii, bancă în care în anul 2010 statul deținea peste 56% din acțiuni. Procurorii PCCOCS au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile ce aparțin inculpaților, în valoare de peste 19 milioane lei, pentru asigurarea restituirii prejudiciului cauzat statului prin faptele ilegale ale acestora.

Cei cinci inculpați sunt atât persoane care administrau direct compania vizată, precum și persoane care o administrau „din umbră.” Doi dintre ei, care gestionau de facto compania, anterior, în baza demersurilor procurorilor, au fost plasați în arest preventiv. Ulterior însă aceștia au fost eliberați și li s-a aplicat o altă măsură mai blândă, iar recursul procurorilor a fost respins. În prezent, în privința unei persoane este aplicat arestul la domiciliu, în privința alteia – control judiciar. Alți trei inculpați nu au dreptul să părăsească localitățile.

Noi învinuiți în dosarul „frauda bancară”: Cine sunt aceștia
Investigațiile în acest caz au început în 2017, însă după aceasta aproximativ trei ani au fost tergiversate. Ulterior, în aprilie 2020, cercetările au continuat, iar în octombrie 2020 figuranților le-a fost atribuit statutul de învinuiți. Dosarul cu 40 de volume a fost trimis în judecată, pentru a fi examinat în fond.

Procuratura continuă investigațiile pentru tragerea la răspundere și a responsabililor din cadrul Băncii de Economii implicați în comiterea infracțiunii, dar și pentru a descoperi acțiunile ilegale ale altor companii care au acționat în mod similar. Potrivit legii, pentru astfel de încălcări cei cinci inculpații riscă pedeapsă cu închisoarea de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Totodată, pentru spălarea banilor obținuți prin escrocherie – învinuiri aduse unui administrator și celor două persoane care administrau real compania, legea prevede pedeapsa cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă aplicată persoanei juridice de până la 800.000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice. În ceea ce privește faptele unui alt administrator al companiei și celor două persoane care de facto dirijau activitatea, aceștia sunt acuzați de comiterea ambelor infracțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova