Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine va pierde în noua confruntare politică din Moldova

La ce etapă se află confruntarea dintre președinte și Parlamentul Republicii Moldova, cine va câștiga în această rundă și cine se află în cea mai proastă situație, aflați din materialul Sputnik.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 feb - Sputnik. În Republica Moldova au mai avut loc confruntări dintre președinte și Parlament, dar nu la nivelul în care au loc astăzi. Acest lucru l-a afirmat în studioul radio Sputnik Moldova fostul vicepremier al țării Alexandr Muravschi.

Reforma APL: Moldova rămâne fără primării
"Spre exemplu, în anul 2000: confruntarea președintelui Petru Lucinschi cu Parlamentul, când a fost amendată Constituția și țara a trecut de la alegerea președintelui în cadrul unui scrutin general-național, la alegerea lui de către Parlament. Și Lucinschi a pierdut. După acest caz, noi, în principiu, nu am mai avut o astfel de confruntare. Dar acum această confruntare a ajuns la cel mai înalt grad", a menționat Muravschi.

Muravschi a avansat două scenarii pentru depășirea acestei situații. Potrivit celui mai prost scenariu, vor avea de suferit oamenii și țara în urma acestui conflict. Potrivit scenariului celui mai bun, nu vor exista învingători, dar dacă da - atunci victoria lor va fi una à la Pirus.

Expertul spune că ostilitățile au ajuns atât de departe încât nu mai este posibil un compromis, contradicțiile sunt prea mari.

Cine aplaudă și cine critică decizia Curții Constituționale
"Atâta timp cât nici una dintre părți, ambele ar fi și mai bine, nu are suficientă minte ca, scrâșnind din dinți, să se întâlnească și să înceapă negocierile privind ieșirea din criza politică, car ar permite și ieșirea din criza pandemică și economică, nimic nu va reuși", a menționat Muravschi.

El a spus că deocamdată părțile manifestă ambiții fără precedent. "În primul rând, este vorba despre președinte, care este gata să distrugă totul doar ca să-și satisfacă propriile ambiții. Dar să treacă peste ele - este complicat", a adăugat Muravschi.

El spune o zicală s-ar potrivi acum foarte bine societății moldovenești: nu am avea o problemă să ne unim, problema este cine va fi cel mai mare.

Durleșteanu: Din iunie țara ar putea intra în colaps financiar
"Iată această abordare distruge orice încercare de unire a eforturilor. Lucrul acesta este bine vizibil. El se manifestă pe flancul de dreapta. Vedeți acolo vreo tendință de unire? Parcă împărtășesc aceeași ideologie, dar iată câte partide sunt", a declarat interlocutorul.

El a amintit că recent au apărut noi partide politice. Muravschi consideră că noii lideri politici nu și-u găsit un loc bun în formațiunile deja existente, acestea se obțin cu greu, dar toți vor să obțină totul imediat.

"Priviți la flancul e stânga. Împărțirea pe flancuri este una foarte convențională. Pe așa-zisul flanc de stânga se află Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor, Usatîi și Șor. Ce sunt aceștia? Sunt organizațiile unor lideri care sunt gata să se unească cu orișicine, doar ei să conducă", a mai spus Muravschi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova