Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Președintele în exercițiu al OSCE vorbește despre „statut special” pentru Transnistria

Președintele în exercițiu al OSCE și ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Ann Linde, a susținut miercuri seară un briefing în care a vorbit despre rezultatele vizitei sale la Chișinău.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Ann Linde a declarat că o prioritate pentru președinția OSCE este protecția ordinii europene și respectarea principiilor stabilite de organizație. 

Ce a discutat Ciocoi cu președintele în exercițiu al OSCE

„Acestea presupun și dreptul statelor la integritatea teritorială și dreptul statului de a-și determina independent politica de securitate a statului. Misiunea OSCE în Moldova rămâne a fi vitală în aducerea procesului de reglementare transnistreană la o finalitate și noi toți vom continua să contribuim la apropierea acelei soluții. Pe parcursul vizitei am fost încurajată de mesajul clar de sprijin pentru acest proces. Rămân a fi anumite provocări și este important să întreprindem pași mici ca să rămânem pe aceeași filieră”, a declarat oficialul. 

Președintele în exercițiu al OSCE a vorbit în context despre necesitatea atribuirii unui statut special teritoriului din stânga Nistrului, în cadrul procesului de reglementare. 

„Discuțiile mele s-au axat pe măsuri concrete de a construi încrederea între părți, pentru a avansa procesul de soluționare la toate etapele. Noi urmează să facilităm procesul de reglementare în conformitate cu principiile de independență, suveranitate și integritate teritorială a Republicii Moldova, în cadrul hotarelor recunoscute internațional, cu statut special pentru Transnistria”, a spus Ann Linde.

Ea a mai declarat că OSCE continuă să sprijine reuniunile în formatul „5+2” și să încurajeze protecția drepturilor omului și libertatea circulației, pentru a îmbunătăți condițiile locale de trai pe ambele maluri ale râului Nistru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova