CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Este absolut necesară la ora actuală organizarea unui management comun pentru gestionarea cazurilor pacienților cu probleme psihice, au subliniat invitații emisiunii „Atitudini” din 15 februarie de la Sputnik Moldova.
Acest fapt ar asigura o mai bună conjugare a eforturilor tuturor instituțiilor de competența cărora țin, la o etapă sau alta, soluționarea și monitorizorea acestor cazuri – serviciile medicale, serviciile sociale, Poliția.
Actualmente, există pacienți cu tulburări psihice grave care nu beneficiază de servicii medicale complexe și calitative luni și ani în șir.
Înființarea unui centru de management comun în domeniul sănătății mintale se află pe agenda Ministerului Sănătății, a menționat în emisiune unul dintre invitați, Arcadie Astrahan, director de programe la Centrul de Sănătate Mintală din sectorul Botanica al orașului Chișinău.
Moderatoarea emisiunii, Maria Dimineț, a povestit că a întâlnit personal un caz în care o femeie din Chișinău, cu tulburări mintale, nu se afla în evidența medicilor, locuia absolut singură într-un apartament de bloc, n-avea tutori și nu era vizitată de niciun asistent social.
În asemenea cazuri, dacă de exemplu, în bloc se produce o inundație din cauza persoanei cu probleme de sănătate mintală, vecinii cheamă Poliția. Poliția reacționează, se prezintă la fața locului, dar practic are mâinile legate de cele mai multe ori și nu este în măsură să rezolve problema.
„Asemenea cazuri pot fi doar tangențial problema Poliției”, a confirmat în emisiune Daniel Mazepa, șeful Secției Poliție Comunitară DGSP.
De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că polițiștii n-au acces la „fișa ,medicală” a persoanei, informația fiind secretă. Ei nici măcar nu pot afla dacă persoana are cu adevărat probleme de sănătate mintală și dacă se află în evidență, dacă nu s-au mai confruntat cu acel caz.
În al doilea rând, dacă ajung la concluzia că în acel moment persoana nu prezintă pericol social, polițiștii n-o pot evacua.
În atare situații, Poliția poate chema echipajul medical special. Însă medicii-psihiatri își pot manifesta nemulțumirea dacă văd la fața locului o persoană care nu manifestă semne evidente de agitație. Chiar dacă este agitată, medicii îi pot injecta un calmant. În rare cazuri, doar dacă este foarte agitată, persoana poate fi dusă, cu ajutorul Poliției, și internată la un spital specializat, potrivit celor relatate de Daniel Mazepa.
Prin urmare, oamenilor le este foarte dificil să rezolve situația unor asemenea vecini de bloc și sunt nevoiți să trăiască cu grija ca nu cumva respectiva persoană să-i pună în pericol pe toți locatarii.
Există, totuși, unele progrese în domeniul reformei în domeniul sănătății mintale.
Moderatoarea emisiunii a menționat că această reformă a fost pornită încă în 2014.
De atunci, au fost create centre de sănătate mintală și echipe multidisciplinare, pregătite să acorde asistență medicală bolnavilor la locul de trai.
Arcadie Astrahan a povestit despre unul dintre aspectele care au fost îmbunătățite la Botanica.
Potrivit lui, 120 de copii cu grave probleme de sănătate mintală beneficiază acum de serviciile kinetoterapeutului, ale psihologului, sunt pregătiți pentru școală – toate acestea absolut gratuit.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova