Pentru a evita situațiile neplăcute în trafic și pentru un consum econom de combustibil trebuie să atragem atenția la starea automobilului înainte de a porni la drum și să nu uităm de unele accesorii importante, mai ales, pe timp de iarnă.
Este important să ne asigurăm din timp cu anvelope de iarnă adecvate. O cauză a consumului înalt de combustibil iarna este încălzirea scaunelor, ventilația cu aer cald și dezghețarea geamurilor.
Acest lucru necesită mai multă energie. Un alt lucru important este să folosim tipul de combustibil recomandat mașinii noastre.
Alte reguli de care trebuie să ții cont atunci când conduci pe timp de iarnă
Totodată, specialiștii atenționează că, în cazul în care condusul pe zăpadă nu poate fi evitat, șoferii trebuie să țină cont de un șir de reguli care, daca sunt respectate, pot garanta siguranța șoferului și a pasagerilor:
1. Viteza – pe carosabil acoperit de zăpadă, viteza trebuie redusa până la limita la care mașina poate fi controlată ușor, fără ca aceasta să derapeze la schimbările de direcție.
2. Distanta – distanța minimă între automobile trebuie să fie mai mare atunci când șofați în condiții de iarnă sau pe suprafețe lunecoase, deoarece aderența cauciucurilor scade invers proporțional cu durata de frânare.
3.Prudența – șoferii trebuie să dea dovadă de atenție sporită modului în care se comportă automobilul, dar și celorlalți participanți la trafic. La orice semn ca un participant la trafic pierde controlul mașinii trebuie să reduceți din viteză sau chiar să opriți automobilul. Frânarea și accelerarea nu trebuie sa fie bruscă ci progresivă.
4.Redresarea mașinii – în cazul în care, din greșeală sau necesitate, se frânează prea brusc și se blochează roțile, se va lua piciorul de pe frână și se va folosi frâna de motor pentru a recupera tracțiunea. În mod special, la urcarea unei pante se recomanda folosirea unei trepte de viteza superioare fata de cea cu care s-ar circulă în mod obișnuit în alte condiții. În funcție de tracțiunea autovehiculului, pe fata sau pe spate, mașina poate fi redresata accelerând, atunci când aceasta are tracțiune pe față și derapează roțile din spate sau decelerând, atunci când mașina are tracțiune pe spate și derapează roțile din spate.
Pentru a se evita derapajul în curbă, se recomanda evitarea virajelor bruște și reducerea vitezei până la o limita la care șoferul se simte încrezător, înainte de a intra în viraj.
5. Aprovizionarea – nu în ultimul rând, întroienirea este un pericol care trebuie luat întotdeauna în calcul atunci când pornim la drum pe timp de iarnă. Din acest motiv mașina trebuie sa aibă făcut plinul, iar îin portbagaj trebuie sa existe:
- o trusa de prim ajutor.
- paturi pentru toti pasagerii.
- apa (2 litri pentru fiecare pasager).
- hrana uscata.
- haine groase.
- lopata.
- cel putin doua telefoane mobile incarcate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova