Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avocat: Cum pot fi soluționate corect și legal litigiile familiale

Cum pot fi soluționate litigiile familiale și care sunt schimbările de ordin legislativ la nivel național în domeniul dreptului familiei, am aflat de la avocata Inga Mifsud Wismayer.
Sputnik
Avocat: Cum pot fi soluționate corect și legal litigiile familiale

Dosarele care se referă la dreptul familiei implică o responsabilitate mult mai înaltă, deoarece deseori sunt implicați minori, spune avocata Inga Mifsud Wismayer, într-un intervu pentru Sputnik Moldova. 

Un an de la modernizarea Codului Civil: Iată ce cred avocații
Cele mai frecvente litigii familiale sunt desfacerea căsătoriei, cauzele legate de minori în exercitarea autorității părintești, stabilirea domiciliului copilului minor, exercitarea legăturilor personale cu copilul minor de către părintele care nu locuiește cu acesta, încasarea pensiei de întreținere, partajul bunurilor care sunt proprietate comună a soților.

Potrivit avocatei Inga Mifsud Wismayer, copiii ajung să sufere cel mai mult din cauza divorțului părinților. Mulți dintre părinți nici nu-și imaginează cât de afectați psihologic sunt copiii în timp ce ei se ceartă și încep să împartă fiecare lingură și furculiță din casă. Cel mai grav este când aceștia încep să se amenințe unul pe celălalt că cineva nu va mai putea vedea copilul.

"Părinții care doresc să divorțeze trebuie să manifeste respect și grijă față de copil. Să încerce să ajungă la un compromis și să gândească rațional, lăsând la o parte emoțiile negative", a remarcat avocata.

Cum poate fi stabilit domiciliul copiilor și partajarea averii rapid și fără stres
În acest context, Inga Mifsud Wismayer s-a referit la recentele modificări din Codul Civil al Republicii Moldova, care vin în primul rând să-i protejeze pe copiii minori. Astfel, au fost micșorate litigiile examinate în fața instanței de judecată. Dacă sunt copii minori, părinții pot desface căsătoria și la notar, însă sunt anumite condiții.

"Trebuie să existe o înțelegere între soți ce ține de obligațiile și drepturile în privința copiilor și dacă este partajul averii - să fie efectuat de comun acord. Atunci când notarul va sesiza o mică neînțelegere acesta, va refuza desfacerea căsătoriei și va recomanda părților să se adreseze în instanța de judecată", a menționat interlocutoarea.

De asemenea, noul Cod Civil permite desfacerea căsătoriei la Oficiul Stării Civile, chiar dacă sunt în familie copii minori. Condiția obligatorie este ca ambii soți să fie prezenți la inițierea acestei acțiuni, iar partajul averii să fie efectuat de comun acord.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova