Efect invers: SUA s-au speriat pentru dolar din cauza propriilor sancțiuni

Lumea își reduce în mod consecvent dependența de dolar. Trecerea la decontări în unități monetare alternative va afecta negativ economia americană.
Sputnik

Washingtonul s-a lăsat într-atât dus de valul sancțiunilor, încât riscă să submineze poziția dominantă a propriei monede. Acest lucru a fost observat de Congres.  Situația a fost analizată de corespondentul RIA Novosti Natalia Dembinskaya.

Tiran global

Statele Unite au învăluit planeta cu sancțiuni – acum sunt în vigoare aproximativ opt mii de restricții economice împotriva altor țări, iar lista este în continuă creștere. Washingtonul poate dicta condiții oricui, întrucât dolarul este moneda principală a economiei mondiale.

În noua componență: Trezoreria SUA este gata să devalorizeze dolarul

Mai mult de 70% din tranzacții sunt efectuate în moneda americană. Dolarul este vândut liber și convertit – guvernul nu reglementează acest lucru în niciun fel, iar economia Statelor Unite este considerată în continuare stabilă, deschisă și cea mai mare din lume.

Acest lucru îi permite Casei Albe să le interzică persoanelor fizice și companiilor americane să aibă afaceri direct cu cei care nu sunt pe placul Washingtonului și să amenințe alți participanți de pe piață cu sancțiuni extrateritoriale.

Reacția de răspuns

A suportat destul: Uniunea Europeană renunță la dolar
Însă acest lucru nu poate continua așa la nesfârșit. Lumea dispune de toate instrumentele necesare pentru a-și slăbi dependența de dolar, a constatat Serviciul de cercetare al Congresului SUA într-un studiu publicat recent.

Documentul subliniază că sancțiunile se transformă în costuri economice pentru înseși Statele Unite, întrucât limitează tranzacțiile comerciale, la care ar putea participa persoane fizice și juridice americane. În plus, nu este exclus să existe un răspuns din partea statelor care au fost discriminate. Drept exemplu este adusă interdicția pentru Rusia de a importa produse agricole.

După cum notează autorii sondajului, moneda americană a fost utilizată pe scară largă în tranzacțiile economice internaționale de zeci de ani. Și acest lucru este convenabil pentru Statele Unite. Mai mult, Casa Albă se bazează din ce în ce mai mult pe dolar pentru a-și atinge obiectivele de politică externă.

În particular, pentru a face dificil accesul Rusiei, Iranului și Venezuelei la piețele financiare.

Varianta chineză

Trecerea acestor țări la tranzacții în valute alternative, ca rezultat, va afecta negativ economia americană și va submina statutul dolarului, se constată în studiu. De fapt, acest lucru se întâmplă deja.

În ultimii ani, poziția dolarului a fost zguduită sistematic de yuan. Din 2016, moneda chineză este moneda de rezervă a Fondul Monetar Internațional (FMI). Este pentru prima dată când o țară în curs de dezvoltare se învrednicește de o astfel de onoare. Apoi, Beijingul a lansat la Bursa de Valori din Shanghai tranzacționarea cu contractele futures a petrolului în yuani – ca parte a programului de integrare pe scară largă "One Belt – One Road".

Cu toate acestea, ponderea yuanului în tranzacțiile globale deocamdată nu este mare. Obstacolele în calea expansiunii sunt evidente – nu există convertire liberă, instabilitatea, sistem financiar netransparent atât în ​​datoria publică, cât și în cea privată.

Dar a apărut yuanul digital. Majoritatea economiștilor sunt de acord că criptomoneda de stat este pe deplin capabilă să concureze cu dolarul, întrucât permite efectuarea tranzacțiilor mai rapid decât sistemele de plată învechite SWIFT și CHIPS (anume prin intermediul lor americanii controlează tranzacțiile internaționale). Cripto-yuanul va fi util și în cadrul proiectului "One Belt – One Road". Decontările reciproce în moneda digitală vor proteja împotriva sancțiunilor de la Washington.

Evitarea dolarului

În ceea ce privește Rusia, în 2019, tranzacțiile în dolari cu țările BRICS au scăzut de la 73% la 49%. În primul rând, datorită monedei euro (23%). Ponderea rublei a crescut de asemenea: de la 8 la 14%. Mai mult, cu India – al doilea partener comercial al Moscovei în BRICS după China – această cifră a depășit 50%.

Cu China, decontările în unități monetare naționale sunt de  25%, pe parcursul a ultimilor șapte ani – o creștere de zece ori. Acest lucru face parte dintr-o strategie de dedolarizare a economiei interne și consolidare a rezistenței la sancțiuni.

Măsuri excepționale: Rusia și China au întors spatele dolarului

Moscova și Beijing exclud în mod sistematic dolarul din comerțul bilateral. Încă în 2014, părțile au semnat un acord de tip swap pe trei ani pentru 150 de miliarde de yuani (24,5 miliarde de dolari), care a deschis accesul reciproc la monedele naționale fără a fi nevoie să le cumpere pe piața liberă. În 2015, aproape toate tranzacțiile erau în dolari. Iar în 2019 – doar jumătate.

O situație similară este și în zona euro: în 2019, euro a depășit dolarul pentru prima dată (42% față de 38%). Aceasta este o tendință globală și meritul Uniunii Europene, care se opune sancțiunilor extrateritoriale ale SUA.

Sistemul se transformă

În 2019, Franța, Germania și Marea Britanie au creat instrumentul INSTEX, un mecanism special menit să "simplifice tranzacțiile comerciale legale între actorii economici europeni și Iran". Mai târziu, s-au alăturat proiectului Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Finlanda și Suedia.

În esență, mecanismul le permite țărilor europene să facă comerț cu Teheranul, ocolind sistemul financiar al SUA și evitând astfel un răspuns din partea Washingtonului.

Pentru a evita circulația banilor reali între Iran și Europa (pretext pe care Washington l-ar putea folosi pentru justificarea sancțiunilor), INSTEX folosește puncte de credit.

”Calmarul vampir” bate alarma: Dolarul ar putea rămâne fără statutul de monedă mondială

Pentru a reduce dependența de dolar, Comisia Europeană a pregătit un plan preliminar. Se presupune că va încheia în euro contractele pentru furnizarea diverselor bunuri, precum și va revizui și, dacă va fi necesar, va modifica normele asociate principalelor repere financiare. În plus, autoritățile de reglementare vor avea dreptul să blocheze preluarea companiilor europene de către firme străine.

A doua cea mai populară monedă, euro, continuă să incomodeze dolarul. Conform previziunilor Băncii Mondiale, ulterior, unitatea monetară americană își va pierde statutul special în sistemul financiar mondial. Aceasta va fi înlocuită de un sistem format din euro, dolar și, cel mai probabil, yuan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova