Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Condiții meteo complicate în Moldova: Cum se circulă pe drumurile naționale

Administratorii drumurilor continuă să desfășoare pe traseele naționale lucrări de patrulare și deszăpezire. Meteorologii au instituit un Cod Galben și avertizează: pe 8 februarie se va menține poleiul și ghețușul.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik. În Chișinău și pe toate drumurile din țară se circulă în condiții de iarnă, după ce a nins în ultimele zile. Pe drumuri s-a format ghețuș și polei - deplasarea necesită o atenție sporită și din partea pietonilor, și din partea conducătorilor auto.

Foto: Accident cu doi morți la Râșcani - o mașină s-a transformat într-un morman de fiare

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a instituit pentru luni, 8 februarie, un Cod Galben de polei și ghețuș.

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) informează că, la această oră, administratorii drumurilor continuă să desfășoare pe traseele naționale lucrări de patrulare, deszăpezire și combatere a lunecușului, iar circulația rutieră este asigurată în condiții de iarnă.

Partea carosabilă este lunecoasă, pe alocuri înzăpezită, după ce pe parcursul nopții s-au înregistrat temperaturi scăzute și precipitații sub formă de ploaie, lapoviță, izolat - ceață, iar pe mai multe sectoare de drum s-a format polei, potrivit ASD.

Unitățile teritoriale ale SA ,,Drumuri” au desfășurat pe drumurile publice naționale din toate regiunile lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. În regiunea de nord au fost efectuate și lucrări de deszăpezire, „cu utilizarea în întregul proces tehnologic a 193 de utilaje speciale și antrenarea a 313 muncitori rutieri”, a informat ASD.

Administrația de Stat a Drumurilor îi atenționează pe conducătorii auto să se conformeze prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere în vigoare în ceea ce privește dotarea automobilelor și conducerea pe timp de iarnă. 

Foto: Cum se circulă în Chișinău în condiții de iarnă: Pericol semnalat de autorități

Participanții la trafic pot solicita intervenția drumarilor în caz de blocaj pe traseele naționale la numerele active, în regim non-stop: 22-55-30; 74-89-61; 060 477 117.

De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează populația despre condițiile meteo nefavorabile: pe 8 februarie, pe arii extinse se va forma polei, iar pe drumuri se va menține ghețuș.

Salvatorii îi îndeamnă pe conducătorii auto să respecte regimul de viteză și să evite deplasare fără necesitate pe trasee în pante și curbe.

IGSU reamintește că autovehiculele trebuie adaptate la condiții de iarnă și dotate cu pneuri corespunzătoare.

De asemenea, IGSU are o atenționare pentru cei care au în grijă minori: copiii trebuie monitorizați și nu trebuie lăsați să se joace în preajma bazinelor acvatice, gheața cărora este foarte subțire.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova