Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Serbia, tot mai aproape de producerea vaccinului ”Sputnik V”

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat vineri că Serbia va investi oricât de mult va fi necesar pentru a începe până la finalul anului producţia internă a vaccinului ”Sputnik V”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. Serbia dă dovadă de determinare pentru a avea acces la vaccinul rusesc ”Sputnik V”, președintele țării Aleksandar Vucic arătând că țara sa va investi pentru a realiza producția internă a vaccinului rusesc ”Sputnik V”.

Europa se încrede în "Sputnik V": Germania se pregătește ”să taie cupoane”

De altfel, un grup de experţi ruşi este aşteptat săptămâna viitoare în Serbia pentru a discuta despre demararea producţiei locale de vaccinuri ”Sputnik V” până la sfârşitul anului.

Vucic a spus în declarația sa că a ajuns la un acord iniţial cu omologul de la Kremlin, Vladimir Putin, cu privire la lansarea procedurii de fabricaţie.

Cu peste 530.000 de locuitori vaccinaţi, adică în jur de 7,5 % din populaţie, Serbia se află pe locul patru în lume în ce priveşte rata vaccinărilor la 100 de locuitori, după Israel, Marea Britanie şi Statele Unite.

Conform programului de vaccinare al statului, sârbii pot opta în prezent între vaccinurile Pfizer/BioNTech, Sinopharm (China) sau ”Sputnik V”.

”În acest moment nu deţinem capacităţi (de producţie pentru ”Sputnik V”), dar le vom construi. Nu contează cât de mult vor costa, vom investi”, și-a arătat determinarea președintele Vucic.

Potrivit preşedintelui Vucic, Serbia îşi propune să producă vaccinul ”Sputnik V” nu doar pentru necesităţile proprii, ci şi pentru export în toată regiunea. Ţara balcanică se aşteaptă să primească în această lună 200.000 de doze ”Sputnik V”, 500.000 de vaccinuri Sinopharm, în jur de 90.000 de la Pfizer-BioNTech şi ”primele cantităţi de peste 100.000 de doze” de la AstraZeneca.

Preşedintele a mai spus că Serbia va cheltui între 200 şi 300 milioane de euro - până la 0,7% din PIB - în acest an pentru a achiziţiona suficiente doze de vaccinuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova