Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputați PSRM: Parlamentul va vota o nouă lege despre funcționarea limbilor

Deputați din fracțiunea Partidului Socialiștilor au declarat că Parlamentul va vota o nouă lege despre funcționarea limbilor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Partidul Socialiștilor (PSRM) va propune în Parlament proiectul unei noi legi cu privire la funcționarea limbilor, după ce legea adoptată la sfârșitul anului trecut și intrată deja în vigoare a fost anulată ca urmare a deciziei Curții Constituționale din 21 ianuarie.

Curtea Constituțională: Limba rusă - fără statut special

Anunțul a fost făcut la un briefing susținut marți, 2 februarie, de deputații socialiști Vlad Batrîncea, Bogdan Țîrdea și Vasile Bolea. Ei au menționat că „statele civilizate de mult au rezolvat problema limbilor”.

„În februarie, Parlamentul va examina un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor”, a declarat Vlad Bătrîncea.

Mai întâi, potrivit deputatului, va fi organizată o „masă rotundă”, sub egida Biroului Relații Interetnice, în cadrul discuțiilor urmând să se stabilească exact ce va conține proiectul de lege.

„Este cert că Parlamentul va vota o asemenea lege”, a spus Bătrîncea.

El a mai declarat că noul proiect de lege va prevedea garanții egale în domeniul lingvistic tuturor cetățenilor, pentru că și minoritarii etnici „sunt cetățeni și plătitori de impozite”.

Cum și-a argumentat Curtea Constituțională decizia despre limba rusă

Proiectul de lege va asigura accesul întregii populații la servicii sociale, la Justiție și va ține cont de „toate recomandările experților”, a adăugat Bătrîncea.

Deputatul socialist a ținut să sublinieze că și legea anulată prin decizia Curții Constituționale era conformă cu legislația internațională și cea europeană și că a menționat acest aspect și în discuțiile pe care le-a avut cu conducerea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Parlamentarii PSRM au menționat că Republica Moldova a revenit acum la situația din 2018 – este un stat care nu are un cadru legal ce reglementează funcționarea limbilor, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care-i oferă statut special limbii ruse, votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament și promulgată pe 18 decembrie de șeful statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova