Forumul de la Davos a fost un succes: Au răsunat răspunsuri la întrebarea "Ce facem?"

Este dificil de stabilit un diagnostic, dar nu e mai ușor de găsit un medicament potrivit. Mai ales dacă vorbim de întreaga lume, mai ales dacă e clar pentru toți că lumea nu doar s-a prăbușit într-o criză, ci se confruntă cu o angoasă datorată schimbării erei globale.
Sputnik

Dmitrii Kosîrev

Forumul virtual de la Davos din această săptămână și-a propus (se pare) tocmai un astfel de scop: adunarea celor mai buni și mai puternici pentru a găsi o cale comună pentru întreaga planetă către un viitor minunat. Și din mulțimea de oameni care au vorbit acolo, pentru noi ar trebui să fie interesanți cei care au spus: există o astfel de cale, mâine nu trebuie să fie mai rău, ci mai bine și lumea poate face acest lucru.

În ultima perioadă, am auzit destul de multe persoane care ne-au spus că "lumea nu va mai fi la fel" și că totul va fi îngrozitor. Chiar și organizatorul Forumului de la Davos, Klaus Schwab... Dar mai multe despre asta mai târziu. Acum, să vorbim despre cei optimiști.

Înarmarea UE, separat de NATO: Anunțul făcut de președintele Comisiei Europene la Davos

Vladimir Putin, în discursul său, ca și toți ceilalți, a stabilit un diagnostic - cum fără acest lucru. S-a dovedit a fi interesant, deoarece au fost făcute publice cifre și adevăruri, care au arătat o bună lucrare colectivă la acest discurs și care nu figurau în mod proeminent în circulația internațională a ideilor, ci stăteau scrise liniștite în unele documente. De exemplu: "În ultimii 30 de ani, într-o serie de țări dezvoltate, veniturile a mai mult de jumătate din cetățeni, în termeni reali, au stagnat, nu au crescut. Dar costul educației și al asistenței medicale au crescut. Și știți de câte ori? De trei ori".

Sau astfel de adevăruri... Ei bine, încă despre China: "Dacă luăm nivelul venitului de 5,5 dolari pe persoană pe zi (în paritatea puterii de cumpărare), atunci, potrivit Băncii Mondiale, în China, de exemplu, numărul persoanelor cu venituri mai mici a scăzut de la 1,1 miliarde în 1990 la mai puțin de 300 de milioane în ultimii ani". Dar mai departe este vorba despre Rusia: aceeași statistică arată că numărul persoanelor sărace – de cealaltă parte a venitului de 5,5 dolari pe zi – a scăzut de la 64 de milioane de oameni în 1999 la aproximativ cinci milioane astăzi.

Diagnosticul general al crizei de astăzi, potrivit lui Putin, este acesta: modelul anterior, care a funcționat timp de 30-40 de ani, nu poate fi restabilit, criza datorată pandemiei accelerându-i sfârșitul. "Este absolut clar că lumea nu poate urma calea construirii unei economii, care funcționează pentru un milion de oameni sau chiar pentru "miliardul de aur". Aceasta este pur și simplu o poziție distructivă. Un astfel de model este, prin definiție, nedurabil".

Dar acest lucru – despre faptul că a venit sfârșitul – la Davos și înainte de Davos a fost spus deja, într-un fel sau altul. Dar dacă vorbim despre metodele de tratament, atunci aici Moscova propune patru obiective simple și ușor de înțeles pentru existența fiecărei națiuni, a tuturor și a oricărei societăți din era viitoare.

Și anume, într-o formă concisă —

  • Omul trebuie să aibă un mediu de viață confortabil. Acesta include locuințe și infrastructuri accesibile: transport, energie, utilități. Și, bineînțeles, bunăstare ecologică.
  • Omul trebuie să fie sigur că va avea un loc de muncă, care îi va asigura un venit în continuă creștere și, în consecință, un nivel de trai decent.
  • Omul trebuie să fie sigur că va primi o asistență medicală eficientă și de înaltă calitate atunci când va avea nevoie, că sistemul de sănătate îi garantează, în orice caz, accesul la servicii moderne.
  • Indiferent de veniturile familiei, copiii trebuie să poată beneficia de o educație decentă și de posibilitatea de a-și valorifica potențialul. Aceasta este singura modalitate de a garanta cea mai eficientă dezvoltare a economiei moderne – o economie în care oamenii nu sunt un mijloc, ci un scop.

Seamănă cu socialismul, dar, de fapt, nici pe aproape – orice sistem are șansa de a exista dacă îndeplinește aceste obiective și semnificații simple ale existenței societăților și statelor.

Iar la aceste patru puncte se adaugă și al cincilea: nu luptați, altfel lumea ar putea aluneca acum într-un război incontrolabil al tuturor împotriva tuturor. Oricum este prea târziu pentru a lupta – pentru că, din nou, potrivit lui Putin, "era asociată încercărilor de a construi o ordine mondială centralizată, unipolară <...> s-a încheiat. De fapt, nici nu a început. S-a făcut doar o încercare în această direcție. Dar această încercare a trecut deja. Un astfel de monopol, pur și simplu prin natura sa, contrazicea diversitatea culturală, istorică a civilizației noastre". În continuare, trebuie să construim o nouă eră – astfel încât "diferitele centre de dezvoltare, cu propriile modele distinctive, sisteme politice, instituții sociale" să concureze pașnic.

Forumul de la Davos și-a început lucrările online – care sunt prioritățile

Ceea ce se întâmplă la Davos – vorbim nu numai despre discursul președintelui rus – are multe particularități și curenți secundari. De exemplu, cui i s-a adresat Putin? Și cui, în ajun, s-a adresat liderul chinez, Xi Jinping, care, de fapt, a vorbit despre același lucru – despre "comunitatea unui destin comun" mondial și despre cooperarea sa? "Miliardului de aur" și corporațiilor gigantice care consideră Davos platforma lor pentru a contura viitorul curs al întregii omeniri? Sau celor aproape două sute de țări ale lumii noastre, dintre care cele mai multe observă cu angoasă valul care i-a acoperit pe neașteptate și care amenință că va spăla tot ceea ce a fost realizat?

În ceea ce privește corporațiile și "miliardul de aur" – există povestea "Davos" menționată mai sus. Este vorba despre cartea senzațională a aceluiași Klaus Schwab cu un coautor "COVID-19: The Great Reset", care a devenit o provocare, un subiect cheie pentru actualul Forum de la Davos – și nu numai pentru el. Iar acolo Schwab spune, cu o oarecare sinceritate abominabilă, ceva de genul acesta: pandemia este un motiv excelent pentru a suprima, distruge moral, intimida întreaga planetă, toate societățile și statele. Și în timp ce toți vor sta în carantine, lockdown-uri și vor purta măști, sub mantra noastră "lumea nu va mai fi niciodată la fel", noi, liderii intelectuali ai "miliardului de aur", trebuie să repornim această lume așa cum considerăm potrivit.

Deci, lumea poate și nu ar trebui să devină așa cum a fost, ci mai bună, și se pare că există țări și oameni care arată direcția de mișcare spre o astfel de lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova