CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Punctele de vaccinare împotriva COVID-19 vor fi amplasate în instituțiile medicale spitalicești, în centrele medicilor de familie, centrele de sănătate, centrele consultativ-diagnostice, instituțiile rezidențiale.
Decizia a fost luată de autoritățile în sănătate în cadrul ședinței din 27 ianuarie a Punctului Focal. De asemenea, a fost luată o decizie în privința echipelor mobile care vor administra vaccinul anti-COVID.
Membrii Punctului Focal au analizat în ședință stadiul de pregătire a sistemului de sănătate pentru recepționarea, distribuirea și organizarea campaniei de vaccinare a populației împotriva COVID-19.
În Republica Moldova va exista și un sistem de evidență electronică pentru monitorizarea procesului de vaccinare anti-COVID. Acesta, aflat acum în proces de definitivare, va permite actualizarea zilnică a informației cu privire la persoanele vaccinate.
Sistemul de evidență electronică va permite înregistrarea mai multor parametri: categoria persoanelor, tipul vaccinului, data administrării preparatului. De asemenea, vor fi înregistrate efectele adverse după administrarea vaccinurilor.
Vaccinarea se va face în 3 etape
Planul național de imunizare anti COVID-19 a fost aprobat pe 13 ianuarie de Comisia națională extraordinară de sănătate publică.
Documentul stabilește componentele cheie ale unei strategii naționale de vaccinare anti COVID-19 și descrie procesul general de organizare a vaccinării populației, conform standardelor internaționale și naționale, a informat Serviciul de presă al Guvernului.
Planul prevede, potrivit autorităților, „administrarea sigură și eficientă a unui vaccin anti COVID-19 persoanelor din Republica Moldova pentru care este indicat și doresc să îl primească”.
Autoritățile își propun, într-o etapă finală, vaccinarea a 70% din populația Republicii Moldova împotriva noului coronavirus.
Vaccinarea împotriva COVID-19 va avea trei etape, conform Planului național de imunizare anti COVID-19:
- În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială.
- Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități, angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar.
- În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.
La prima etapă, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti COVID-19 pentru 20% din populația totală, de pe ambele maluri ale râului Nistru.
Ulterior, Guvernul va putea solicita suplimentar, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populația totală.
Concomitent, Republica Moldova este în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și a altor state.
Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit. Guvernul Republicii Moldova finanțează integral procurarea vaccinurilor și consumabilelor precum și a serviciilor oferite în cadrul programului național de imunizare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova