Coronavirus

Punctele de vaccinare anti-COVID: Iată ce au decis autoritățile

Autoritățile medicale au decis unde vor fi amplasate punctele de vaccinare împotriva COVID-19. Vaccinul va fi administrat gratuit, conform Planului național aprobat pe 13 ianuarie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Punctele de vaccinare împotriva COVID-19 vor fi amplasate în instituțiile medicale spitalicești, în centrele medicilor de familie, centrele de sănătate, centrele consultativ-diagnostice, instituțiile rezidențiale.

COVID-19 în Chișinău: Spitalele se pregătesc de vaccinare

Decizia a fost luată de autoritățile în sănătate în cadrul ședinței din 27 ianuarie a Punctului Focal. De asemenea, a fost luată o decizie în privința echipelor mobile care vor administra vaccinul anti-COVID.

Membrii Punctului Focal au analizat în ședință stadiul de pregătire a sistemului de sănătate pentru recepționarea, distribuirea și organizarea campaniei de vaccinare a populației împotriva COVID-19.

În Republica Moldova va exista și un sistem de evidență electronică pentru monitorizarea procesului de vaccinare anti-COVID. Acesta, aflat acum în proces de definitivare, va permite actualizarea zilnică a informației cu privire la persoanele vaccinate.

Sistemul de evidență electronică va permite înregistrarea mai multor parametri: categoria persoanelor, tipul vaccinului, data administrării preparatului. De asemenea, vor fi înregistrate efectele adverse după administrarea vaccinurilor.

Vaccinarea se va face în 3 etape

Planul național de imunizare anti COVID-19 a fost aprobat pe 13 ianuarie de Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Înalt oficial UE confirmă posibilul “paşaport de vaccinare”

Documentul stabilește componentele cheie ale unei strategii naționale de vaccinare anti COVID-19 și descrie procesul general de organizare a vaccinării populației, conform standardelor internaționale și naționale, a informat Serviciul de presă al Guvernului.

Planul prevede, potrivit autorităților, „administrarea sigură și eficientă a unui vaccin anti COVID-19 persoanelor din Republica Moldova pentru care este indicat și doresc să îl primească”.

Autoritățile își propun, într-o etapă finală, vaccinarea a 70% din populația Republicii Moldova împotriva noului coronavirus.

Vaccinarea împotriva COVID-19 va avea trei etape, conform Planului național de imunizare anti COVID-19: 

-  În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială.
-  Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități,  angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar.
-  În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.

La prima etapă, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti COVID-19 pentru 20% din populația totală, de pe ambele maluri ale râului Nistru.

În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19

Ulterior, Guvernul va putea solicita suplimentar, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populația totală.

Concomitent, Republica Moldova este în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și a altor state.

Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit. Guvernul Republicii Moldova finanțează integral procurarea vaccinurilor și consumabilelor precum și a serviciilor oferite în cadrul programului național de imunizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova