Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu a înaintat un candidat la funcția de premier

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a înaintat un candidat la funcția de premier. Iată cine este acesta.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Președintele Maia Sandu a anunțat la un briefing ținut cu puțin timp în urmă că a decis s-o propună pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Termenul limită în care Sandu ar trebui să desemneze candidatul la funcția de premier

 „Am luat decizia astăzi să înaintez la funcția de prim-ministru pe Natalia Gavrilița”, a anunțat șeful statului.

Nataliei Gavrilița îi revine misiunea să formeze viitoarea echipă guvernamentală, care ulterior va merge în Parlament, pentru a obține votul deputaților. 

Natalia Gavrilița a fost ministrul al Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu.

Potrivit informațiilor apărute în presa anilor trecuți, Natalia Gavrilița s-a născut pe 21 septembrie 1977. Ea și-a început activitatea profesională, în 2000-2003, în calitate de asistent politic la Biroul de Afaceri Politice și Economice la Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova, a scris tribuna.md

Maia Sandu a spus că Gavrilița este „un om în care am încredere, o profesionistă integră și responsabilă”. 

La același briefing, Maia Sandu a subliniat că în continuare consideră că este necesară dizolvarea actualului Parlament și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

„În continuare, consider că alegerile parlamentare anticipate sunt singura cale pentru a ieși din impasul politic în care ne-am pomenit”, a spus președintele.

În opinia Maiei Sandu, acum fracțiunile parlamentare „vor avea posibilitatea să demonstreze dacă își doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate” sau dacă „umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane”.

Politica moldovenească: Așteptări tactice la început de 2021 - comentator

Anterior, politicieni și comentatori politici au menționat că nevotarea unui nou guvern este o cale de provocare a alegerilor parlamentare anticipate.

Termenul limită pentru învestirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.

„În cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”, este stipulat în articolul 85 al Constituției.

Ion Chicu a anunțat pe 23 decembrie demisia Guvernului pe care l-a condus din noiembrie 2019.

Pe 31 decembrie 2020, Maia Sandu l-a desemnat pe Aureliu Ciocoi, ministrul de Externe din Guvernul Chicu, în funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova, până la învestirea unui nou Guvern.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova