Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Video: CSS s-a întrunit în noua componență - ce a declarat Maia Sandu

Maia Sandu prezideză prima ședință a noii componențe a Consiliului Suprem de Securitate. Președintele a declarat că-și rezervă dreptul de a nu-i invita la ședințe pe unii membri delegați prin lege în acest important for, dar în privința cărora are „rezerve”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în noua componență s-a întrunit într-o primă ședință marți, 26 ianuarie. Ședința a fost prezidată de președintele Maia Sandu.

Maia Sandu a constituit Consiliul Suprem de Securitate: Iată cine sunt membri

Șeful statului a anunțat la începutul ședinței că-și rezervă dreptul de a nu-i invita pe unii membri ai CSS delegați prin lege. Președintele a spus că are „anumite dubii care țin de luarea unor decizii ce țin de securitatea statului” și își rezervă dreptul să nu-i invita la ședințe pe respectivii atunci când va considera „că există conflict de interese sau riscul unui conflict de interese”.

Printre prioritățile CSS în perioada următoare, Maia Sandu a enumerat combaterea traficului de droguri și anabolizante, combaterea defrișărilor ilegale, asigurarea capacității de răspuns la COVID-19.

De asemenea, șeful statului a accentuat necesitatea combaterii corupției și reformării Justiției.

„Dacă nu o să opriți dumneavoastră corupția, atunci oamenii o să iasă în stradă și o să vă pedepsească cum știu ei”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a menționat că „milioane de alegători” i-au încredințat un mandat de luptă împotriva corupției, iar membrii CSS își primesc salariile pentru a realiza acest obiectiv.

PSRM: Prima lună din mandatul Maiei Sandu - haos și eșec

„Aveți toate instrumentele ca sistemul să înceapă să funcționeze. Dacă toate instituțiile reprezentate în această sală și-ar dori să colaboreze, sistemul ar funcționa”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, președintele a spus că „schimbările în Justiție se vor baza în primul rând pe oameni”.

Partidul Socialiștilor (PSRM), fostul președinte Igor Dodon, ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, precum și unii experți au criticat noua componență a CSS pentru faptul că aceasta nu include reprezentanți ai unor instituții importante, precum Ministerul Justiției și Centrul Național Anticorupție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova