CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Ceramica pictată atribuită culturii Cucuteni-Tripolie, găsită în decembrie 2020 de arheologi lângă localitatea Hîrcești, din raionul Ungheni este în curs de prelucrare și restaurare.
Agenţia Naţională Arheologică a publicat luni, 25 ianuarie, pe Facebook fotografii cu fragmentele de ceramică.
Așezarea eneolitică de la Hîrcești, unde a fost găsită ceramica, este atribuită fazei A-B a culturii Cucuteni-Tripolie. Savanții afirmă că civilizația Cucuteni-Tripolie a existat pe aceste meleaguri prin mileniul 5 înainte de Hristos.
„Această importantă așezare preistorică a fost descoperită anul trecut de dl Vasile Iucal, director al Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni, iar materialul arheologic, care este numeros, a fost recuperat cu prilejul unei cercetări de suprafață efectuată de instituția noastră în luna decembrie 2020”, a precizat Agenţia Naţională Arheologică.
Ce cunoaștem despre civilizaţia Cucuteni –Tripolie
Cultura Cucuteni sau civilizaţia Cucuteni –Tripolie este veche de aproximativ 7 mii de ani (5.500 î.Hr. – 2750 î.Hr.).
Aceasta ar fi una dintre cele mai vechi civilizații din Europa și ar fi precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic.
Savanții au numit-o „civilizația Cucuteni” după satul Cucuteni de lângă Iași, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii ale respectivei culturi.
Cultura Cucuteni – Tripolie se întindea, potrivit arheologilor, pe o suprafață de 350.000 de kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.
Arheologii moldoveni au găsit un vas zoomorf „unicat” în raionul Glodeni
Cu aproape un an în urmă, în februarie 2020, Agenţia Naţională Arheologică a anunțat că un vas zoomorf (în formă de animal) găsit lângă satul Cobani este „unicat”, deocamdată nefiind cunoscute analogii directe.
Obiectul străvechi a fost găsit printre cantitățile enorme de cioburi de ceramică recuperate în 2019 din situl cucutenian de la Cobani-Pe Stâncuță, raionul Glodeni.
Vasul din lut cucutenian „a fost lucrat dintr-o pastă semifină și arsă oxidant, la cărămiziu, fiind acoperit la exterior cu o angobă de culoare alburie-gălbuie”, potrivit arheologilor.