Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De la -20 de grade la +9 grade Celsius: Ce se întâmplă în agricultură

Agricultorii nu au motive de îngrijorare din cauza schimbării bruște a vremii, de la -20 de grade la +9 grade. Asta susțin specialiștii în agrometeorologie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 dec- Sputnik. Specialiștii în agrometeorologie susțin că Republica Moldova se află într-o zonă în care frecvent au loc schimbări bruște ale vremii și nu avem motive de îngrijorare. În același timp, au vești îmbucurătoare pentru agricultori - umiditatea solului este perfectă pentru dezvoltarea culturile semănate toamna. 

Statul ar trebui să revadă mecanismul de asigurare în agricultură: Ce propun experții
”Am avut geruri de până la -20 de grade Celsius în nordul țării câteva zile, care nu au afectat culturile agricole semănate toamna și nici pomii sau vița de vie. Asta pentru că solul a înghețat doar până la -7 grade, iar situația critică se consideră atunci când avem -15 grade în sol. Acum au revenit temperaturile calde, este ceva normal pentru zona în care ne aflăm, dar gerurile ar putea apărea în următoarele zile. Trebuie să precizez că avem o umiditate foarte bună în sol, în comparație cu iernile 2019 și 2020, când am avut perioade secetoase”, a declarat Tatiana Mironov, șefa Centrului pentru monitorizare agrometeorologică al Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că anul 2021 se arată a fi unul mai productiv decât 2020, când seceta hidrologică s-a înregistrat din toamnă. Totuși, aceste previziuni pot fi date peste cap dacă vor reveni geruri cuprinse între -17 și -20 de grade pentru câteva zile, iar zăpadă nu va cădea.

Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021
”În prezent, starea culturilor este bună, este umiditate pentru culturile semănate toamna. Avem însă și unele riscuri, de exemplu, culturile ar putea îngheța dacă timp de 4-5 zile vor fi temperaturi de până la -20 de grade și câmpurile nu vor fi acoperite cu zăpadă. O altă problemă pe care o atestăm în aceste momente: nu avem rezerva de umiditate productivă în sol, care trebuie să fie la adâncimea de 1,5 metri, dar sperăm că în continuare vom avea parte de precipitații sub orice formă și vor acoperi rezervele”, a precizat Vasile Șarban, șef al Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii.

Fermierii au semănat culturi de toamnă pe 401 mii de hectare de terenuri, cu 25 de mii de hectare mai multe decât anul trecut. Din numărul total, 318 mii hectare sunt cu grâu. Media pe țară în perioada 2015-2019 conform datelor Biroului Național de Statistică este de 351,3 mii hectare. În 2020, recolta globală obținută de agricultorii moldoveni a fost de aproximativ 600 de mii de tone de grâu, cantitatea medie fiind de 1,97 tone la hectar.

De asemenea, anul trecut au fost recoltate 100 de mii de tone de orz de pe suprafața de 53,7 mii de hectare. Recolta medie obținută la hectar a fost de 1,86 de tone. Probabil, acesta a fost și motivul care i-a determinat pe fermieri să reducă suprafețele destinate acestei culturi, fiind semănate în această toamnă doar 47 de mii de hectare.

”Ne gândeam că, după un an secetos, agricultorii vor reduce suprafețele însămânțate, dar cu ajutorul oferit de stat și băncile care le-au ieșit în întâmpinare, iată că fermierii au reușit să însămânțeze câmpurile și sperăm că vor avea o roadă bogată, care să le acopere și pierderile de anul trecut”, a declarat Vasile Șarban, șef al Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat în weekend vom avea maxime cuprinse între +7 și +9 grade, iar noaptea vor fi minime de -3 și -1 grad. De luni, se așteaptă ninsori în toată țara.

Precizăm că în anul 2020 Republica Moldova s-a confruntat cu o secetă fără precedent în ultimele decenii. Agricultorii ale căror culturi au fost afectate au protestat timp de mai multe săptămâni și au cerut despăgubiri de la stat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova