Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La ce putem să ne așteptăm de la vizita Maiei Sandu la Bruxelles

Cea de-a doua vizită oficială peste hotare, după cea de la Kiev, Maia Sandu o efectuează luni la Bruxelles. Analistul politic Vladimir Bruter a făcut o analiză succintă a posibilelor rezultate ale acesteia.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Nu trebuie să ne așteptăm la o schimbare radicală în relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Se vor face aceleași declarații patetice că țara are o "șansă istorică" să avanseze pe calea europeană, să lupte cu corupția, să dezvolte economie, ceea ce pe viitor va da doar șansa de a pretinde la calitatea de membru al UE. De această părere este expertul Institutului de Cercetări Politice și Umanitare Vladimir Bruter.

Maia Sandu și Laura Codruța Kövesi: întrevedere la Bruxelles
"Cinovnicii din UE le-au spus în repetate rânduri reprezentaților autorităților moldovene că țara are șansă să adere la această comunitate. Așa vor spune și acum, dar nu vor fixa un termen și nu vor demara nici negocierile. Așa că mie mi se pare că este lipsit de orice rezon să așteptăm începerea negocierilor la această etapă, pentru că Sandu a acces doar de curând în funcție", a declarat expertul în studioul radio Sputnik Moldova.

Potrivit expertului, Bruxelles-ul nu se va grăbi să-i acorde un credit în alb făcând promisiuni privind susținerea ei totală de către conducerea Uniunii Europene. Bruter a spus că o astfel de establishmentul european al fi lipsită de logică. Singurul lucru pe care poate conta noul președinte al Republicii Moldova în urma vizitei sale la Bruxelles este garanții că va fi acordată susținere financiară, susține politologul.

"Dar acordarea ajutorului financiar Moldovei de către țările Uniunii Europene, de fiecare dată, va fi condiționat, inclusiv cu solicitări ce vizează politica de cadre, inclusiv ce ține de eșaloanele superioare ale puterii. Dar ajutorul care va fi acordat va fi suficient doar pentru menținerea infrastructurii și pentru menținerea numărului necesar de locuri de muncă, nu mai mult", a menționat Bruter.

Maia Sandu a anunțat prioritățile vizitei sale la Bruxelles
Politologul le-a recomandat cetățenilor moldoveni să nu-și facă mari iluzii privind banii veniți din Uniunea Europeană, acești nu vor fi acordați în favoarea Moldovei, oricum valoarea adăugată și în general capitalul se va întoarce în Occident.   

Amintim că președintele Maia Sandu s-a întâlnit vineri, 15 ianuarie, cu Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Interlocutorii au discutat direcțiile prioritare de cooperare între Republica Moldova și și instituțiile UE, au abordat aspecte ale politicii interne, perspectivele politicii externe, inclusiv în contextul vizitei oficiale pe care Maia Sandu o efectuează săptămâna aceasta la Bruxelles.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova