Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Voronin: De ce Moldova este un stat în stare de colaps

Cel de al treilea președinte al Republicii Moldova a analizat detaliat situația în care s-a pomenit țara noastră, în aspect politic, economic și social.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Din cauza că în această perioadă atât de complicată practic nu funcționează principalele structuri ale puterii, situația în care se află țara nu poate fi calificată altfel decât ”colaps al statului”. Opinia a fost enunțată în studioul Sputnik Moldova de către președintele Partidului Comuniștilor, fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin.

”Acest colaps durează deja aproape o jumătate de an. Parlamentul a avut în patru luni doar zece ședințe, chiar dacă în timp de o lună ar fi trebuit să se întrunească de opt ori. Guvernul s-a tot gândit să demisioneze și, în sfârșit, a plecat ”de brăduț”  la sfârșitul lui decembrie – și nu-i Cabinetul”, a menționat Voronin.

Nagacevschi: Sandu riscă suspendarea din funcție
Veteranul politicii moldovenești îl consideră pe noul președinte al țării Maia Sandu ”ales neconstituțional”, însă el spune că acesta a ajuns în capcana când Parlamentul nu activează, Guvernul doar își îndeplinește obligațiile, iar în ceea ce privește formarea noii componențe a Cabinetului există de asemenea probleme.

"Forțele politice care îl susțin pe noul președinte nu dețin o majoritate parlamentară. În general, nu este clar cum vor confirma într-o astfel de situație noul Cabinet de Miniștri. Situația din țară nu se îmbunătățește, dar este agravată de pandemie și răspândirea virusului", a adăugat Vladimir Voronin.

Potrivit celui de-al treilea președinte al Republicii Moldova, problema vaccinării în masă a populației împotriva noului tip de coronavirus în țară nu a fost soluționată în principiu de către autorități. Dacă ar fi o abordare serioasă a acestei chestiuni, a subliniat interlocutorul, atunci ar fi trebuit  să se decidă cu mult timp în urmă în ce interval de timp, ce categorii ale populației, la ce date și cu ce tip de vaccin se va face imunizarea.

Politica moldovenească: Așteptări tactice la început de 2021 - comentator

"Numărul de cazuri zilnice va crește. Acest lucru are legătură cu faptului că în timpul sărbătorilor de iarnă s-au făcut mai puține teste. În loc de trei mii, în această perioadă au fost prelevate probe de laborator în medie doar de la o mie de persoane", a menționat politicianul.

Voronin a subliniat de asemenea că în țara nu sunt soluționate problemele sociale ale majorității categoriilor de populație - de la cei mai mici ca vârstă până la cei cu tâmplele cărunte deja. Potrivit fostului șef al statului, autoritățile nu dispun la această etapă de pârghiile și mecanisme pentru rezolvarea complexă a problemelor sociale acumulate.

Vladimir Voronin a condus Republica Moldova în perioada 7 aprilie 2001 - 11 septembrie 2009 și este singurul care a ocupat această înaltă funcție de stat de două ori în toți anii de independență a țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova