Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Foto istorice: Zi de sărbătoare pentru primul președinte al Moldovei

Mircea Snegur, primul președintele al Republicii Moldova, își sărbătorește ziua de naștere pe 17 ianuarie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Mircea Snegur, președintele Republicii Moldova în anii 1991-1996, împlinește 81 de ani în această duminică de 17 ianuarie.

Criză politică în Moldova: Dodon, la sfat cu Snegur și Lucinschi - Video

Mircea Snegur s-a născut în satul Trifăneşti, din raionul Floreşti, pe 17 ianuarie 1940.

El a deținut funcția de șef al statului chiar de dinaintea Proclamării Independenței, din 3 septembrie 1990, când a fost numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al Republicii.

La 1 decembrie 1996, Mircea Snegur a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Petru Lucinschi, care a devenit al doilea președinte al Republicii Moldova.

Foto istorice: Zi de sărbătoare pentru primul președinte al Moldovei

Anul trecut, aniversarea lui Mircea Snegur și trecerea sa în categoria octogenarilor a fost  adumbrită de pierderea suferită de familie – cea dintâi Primă Doamnă, Georgeta Snegur, a decedat pe 23 decembrie 2019.

Ca între preşedinţi: Timofti l-a decorat pe Snegur

În familia soților Mircea și Georgeta Snegur s-au născut doi copii: fiul Vitalie și fiica Natalia, cunoscută ca diplomata Natalia Gherman, fost ministru al Afacerilor Externe, vicepremier al Republicii Moldova și fostă ambasadoare în Austria, Suedia, Norvegia și Finlanda.

Cel de-al doilea președinte moldovean, Petru Lucinschi, își va sărbători ziua de naștere tot în această lună, pe 27 ianuarie și, de asemenea, s-a născut în raionul Florești, până și în același an cu Mircea Snegur - 1940.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova