Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Diabetul zaharat: Tot ce trebuie să știi despre maladie

A "întinerit" diabetul - numărul bolnavilor de diabet zaharat crește de la un an la altul. Îngrijorător este faptul că maladia devine tot mai răspândită și în rândul tinerilor. Iată care sunt cauzele.
Sputnik
Diabetul zaharat: Tot ce trebuie să știi despre maladie

Peste 100 de mii de moldoveni sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip unu și doi, arată datele oficiale. Și cifra diabeticilor crește de la un an la altul, iar maladia nu cruță pe nimeni.

Potrivit specialiștilor, diabetul zaharat este de tip 1 și tip 2, ambele fiind o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.

"În ultimul timp, diabetul zaharat a devenit o maladie frecvent întâlnită. Cândva boala se întâlnea doar la 1 procent din populație, iar acum 8-10 procente de oameni din întreaga lume suferă de această boală severă", a declarat într-un interviu pentru Sputnik medicul Iurie Cușnir.

Diabetul este una dintre maladiile declanșate din cauza alimentației nesănătoase, susține specialistul. Alimentele bogate în grăsimi și consumate în exces perturbă sistemul metabolic al organismului. Ca urmare, apar boli care provoacă invaliditate și decese premature.

Cinci mituri despre diabetul zaharat: Iată ce spune un medic rus

"O alimentație neechilibrată, bogată în grăsimi, dulciurile, lactatele – toate acestea consumate în exces pot duce la apariția diabetului zaharat", a subliniat medicul.

O altă cauză este obezitatea. Potrivit lui Iurie Cușnir, dintre copiii supraponderali, la maturitate, peste 75-80 la sută vor avea glicemie ridicată. De asemenea și stresul, fumatul, alcoolul, sedentarismul sunt printre principalii factori ai apariției diabetului. Cel mai grav este că tot mai mulți tineri adoptă un mod de viață necorespunzător, iar consecințele sunt foarte severe, mai spune specialistul. Cert este că diabetul zaharat poate fi prevenit prin adoptarea unor comportamente sănătoase.

"Regula de bază este respectarea alimentației sănătoase, practicarea activităților fizice cel puțin 30 de minute pe zi, evitarea stărilor de stres, un climat psihologic pozitiv acasă și la serviciu. De asemenea, o dată pe an trebuie să efectuați măsurarea glicemiei în sânge", a remarcat el.

Diabetul nu cruță pe nimeni: Care sunt simptomele maladiei

În Republica Moldova, peste 100 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip 1 constituie 15-20 de procente din numărul total de bolnavi, aproximativ 20 de mii de oameni insulino-dependenți, iar 80 de mii sunt depistați cu diabet de tipul 2.

La nivel mondial, 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 de milioane de oameni au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet zaharat va constitui jumătate de miliard.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova