Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dependența de droguri – problemă pentru o viață. Iată câți pacienți recidivează

Aproximativ 5000 de lei! Atât cheltuieşte statul pentru tratamentul de dezintoxicare a unui dependent de droguri. Cât la sută din cei tratați cad din nou în patima substanțelor interzise.
Sputnik
Dependența de droguri – problemă pentru o viață. Iată câți pacienți recidivează

Doar aproximativ 11 la sută dintre dependenții de droguri reușesc să se trateze după o reabilitare de lungă durată. În multe cazuri, pacienții recidivează sau devin alcoolici, susține medicul psihiatru-narcolog Eudochia Paciu.

Potrivit Eudochiei Paciu, cel mai greu este de a trata dependenții de droguri sintetice.

”Simptomele ne arată că avem de a face cu o intoxicație acută, însă nu cunoaștem ce substanță a ingerat persoana. Ca urmare, putem trata doar simptomele. Astfel de intoxicațiile sunt însoțite de halucinații auditive, vizuale și stări de delir”, a precizat Eudochia Paciu.

Spre deosebire de marijuana și opiacee, acestea sunt foarte toxice și afectează sănătatea iremediabil și în scurt timp.

Cum își schimbă copiii comportamentul la începutul consumului de droguri

”Aceste preparate afectează repede creierul, ficatul, sistemul cardiovascular. Pacientul își distruge corpul, mintea, spiritul. Părinții nu-și mai recunosc copiii. Ei își pierd valorile, unicul lor scop este cum să găsească o doză suplimentară pentru a se simți mai bine”, a relatat Eudochia Paciu.

Statul alocă pentru tratamentul de dezintoxicare a unui pacient aproximativ 5000 de lei. Procesul de reabilitare însă durează o viață și este mult mai costisitor.

 ”Pacientul urmează tratament de reabilitare în centrul de reabilitare, unde se află 4 luni. Procedurile pe care le face costă, lunar, în jur de patru mii de lei. 80% dintre bolnavi recidivează, sub influența unor factori sau se alcoolizează”, a povestit Eudochia Paciu.

Mai multe detalii, aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova