CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Programul național de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea începe la începutul lunii februarie. În prezent, Republica Moldova este în așteptarea primului lot de vaccinuri. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi. Acesta spune că încă nu se cunoaște ce vaccin va primi țara noastră, dar că nu contează care producător va livra acest vaccin.
„Important este să avem garanția condițiilor tehnice asigurate. Dacă este vorba de Pfizer, care necesită să fie transortat și păstrat la o temperatură de -70 de grade Celsius, vă asigur că avem capacități suficiente pentru a depozita până la 200 de mii de vaccinuri. Există capacități frigorifice, care corespund criteriilor necesare și care permit menținerea unui număr confortabil de 200-250 de mii de doze”, a precizat Aureliu Ciocoi.
Potrivit acestuia, în cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică pot fi depozitate alte peste 150 de mii de vaccinuri, care necesită temperatură de peste -70 de grade Celsius. Există capacități frigorifice și în alte instituții medicale din țară. Totodată, premierul interimar a anunțat că la sfârșitul acestei luni Republica Moldova va mai primi noi utilaje, care vor extinde capacitățile frigorifice de la noi, în cazul în care vom primi vaccinul Pfizer.
Aureliu Ciocoi spune că ar fi bine pentru țara noastră să poată beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 Moderna, care nu necesită depozitarea a temperaturi atât de scăzute.
„Suntem în negocieri cu Organizația Mondială a Sănătății. 20% din necesitatea vaccinării naționale Republica Moldova o va primi ca donație din partea fondurilor internaționale. 30% - urmează să fie achiziționate din bugetul de stat. Nu sunt gata să vă spun cifra, dar indiferent de cost suntem obligați să asigurăm. Pentru alte 20% suntem în proces de negociere. Să vedem dacă primim donație din partea partenerilor noștri internaționali sau va trebui să depunem un efort financiar pentru a asigura din bugetul de stat”, a menționat Ciocoi.
Potrivit specialiștilor, pentru a ieși din criza pandemică este necesară vaccinarea a cel puțin 65% din populație. Populația Republicii Moldova va fi vaccinată împotriva COVID-19 în trei etape. Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova