CHIȘINĂU, 5 ian – Sputnik. Vesela din plastic urma să dispară din toate unitățile comerciale din 1 ianuarie 2021 – așa prevede o lege. Acest lucru nu s-a întâmplat. Și în ziua de marți, 5 ianuarie, aceasta se afla pe rafturile magazinelor din Chișinău, inclusiv ale celor din cadrul unor mari rețele comerciale.
Poliția a fost autoritatea care le-a reamintit tuturor comercianților că legea interzice de la începutul acestui an „utilizarea și comercializarea pungilor și veselei din plastic, precum și a bețișoarelor de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile”.
Poliția a semnalat interdicția printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul său în ziua de 4 ianuarie și a precizat, totodată, ce amenzi sunt prevăzute pentru încălcarea acestei prevederi: 3000 - 4.500 de lei în cazul persoanelor fizice și 6000 - 12.000 de lei pentru persoanele juridice.
În seara de 5 ianuarie, după orele 18:00, am surprins într-un magazin al unei mari rețele comerciale momentul în care o angajată retrăgea de pe raft vesela din plastic.
A spus că o asemenea indicație i-a fost dată de manager și era informată că legea deja interzice comercializarea acestor articole.
În apropiere, în magazine mai mici, vesela din plastic încă mai poate fi cumpărată.
Ce prevede exact respectiva lege
La sfârșitul anului 2016, Legea cu privire la comerțul interior nr. 231 din 23 septembrie 2010 a fost completată cu un articol nou, articolul 20 prim, care stabilește restricții în domeniul comerțului cu amănuntul prin interzicerea utilizării/comercializării la punctele de vânzare de bunuri. Menționăm că și utilizarea respectivelor produse din plastic la „punctele de vânzare de bunuri” contravine legii.
Din 1 ianuarie 2021 au intrat în vigoare următoarele dispoziții ale legii menționate:
(2) Se interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sînt utilizate ca ambalaj, începînd cu 1 ianuarie 2020.
(3) Se interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj, începând cu 1 ianuarie 2021.
(4) Se interzice utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, începând cu 1 ianuarie 2021.
Acum doi ani, pe 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare prevederea de la punctul unu al aceluiași articol, care stabilește:
1) Se interzice utilizarea/comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri, începând cu 1 ianuarie 2019.
Anterior, Parlamentul a aprobat modificări și completări prin care au fost interzise etapizat, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor din plastic, iar, începând cu 1 ianuarie 2021, interzicerea totală a acestora.
Ce amenzi ar trebui să plătească cei care încalcă respectiva lege
Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede sancționarea utilizării și comercializării pungilor și a veselei din plastic prin amenzi în mărime de la 3000 de lei până la 4.500 de lei în cazul persoanelor fizice și de la 6000 de lei până la 12.000 de lei pentru persoanele juridice, a precizat Poliția.
Conform prevederilor art. 400 și 408 din Codul Contravențional, agenții constatatori din cadrul Agenţiei pentru Protecția Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei și Ministerului Afacerilor Interne sunt în drept să examineze respectarea normelor şi regulilor de desfăşurare a activităţilor de comerţ, inclusiv prin constatarea contravențiilor și încheierea proceselor verbale.
Îi spunem „adio” veselei din plastic?
Ecologistul Anatolie Prohnițchi este sceptic că vesela din plastic și celelalte articole menționate în lege vor dispărea degrabă cu desăvârșire din comerț.
„Noi n-o să scăpăm degrabă de vesela aceasta. În lege nu este menționată instituția responsabilă de monitorizarea acestui aspect”, a comentat pentru Sputnik Moldova Anatolie Prohnițchi.
El a menționat faptul că anumite tipuri de pungi care ar fi trebuit să dispară anterior din comerț încă mai pot fi cumpărate. Acestea provin din import, dar și de la producători moldoveni.
Ecologistul a adăugat că în lege se oprează cu noțiunea de „microni” atunci când sunt descrise articolele din plastic a căror vânzare a fost interzisă. Dar cum pot fi măsurați vizual micronii, de vreme ce în factura ce însoțește respectivele produse nu există o asemenea informație?
Anatolie Prohnițchi s-a declarat un susținător ferm al înlocuirii produselor din plastic cu produse analogice fabricate din materiale biodegradabile, inclusiv din plante.
De asemenea, el a spus că recipientele din plastic în care acum este îmbuteliată și apa, și sucurile, și vinul, și uleiul etc., trebuie și pot fi înlocuite cu recipiente din sticlă. Iar autoritățile ar trebui să organizeze un sistem prin care sticlele pot fi colectate de la cetățeni și refolosite.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova