Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vacanța la munte sau la mare: Ce oferte propun agențiile de turism

Deși e pandemie, unii moldoveni profită de zilele libere de sărbători și își planifică o vacanță la munte sau la mare. În acest sens, zeci de agenții de turism se întrec în oferte ca să ademenească clienții, care sunt puțini în această perioadă.
Sputnik

CHIȘINĂU 4 ian - Sputnik. Pandemia a afectat domeniul turistic, atât din Moldova, cât și de peste hotarele ei. Potrivit operatorilor turistici, de regulă în această perioadă pachetele de vacanță se vindeau ca pâinea caldă, dar acum moldovenii se arată mai puțin interesați de oferte. Totuși, unii nu ratează ocazia și decid să profite de minivacanța de Crăciun pe stil vechi și merg la munte sau la mare. 

„Solicitările au scăzut și vânzările la fel, dar ținând cont că nu aveam atât de multe destinații, oricum oamenii cumpără, solicită. Deja oamenii au dorința de a merge undeva, de a se relaxa, au obosit de statul în casă. Prețurile anul acesta sunt mult mai avantajoase, pentru că operatorii încearcă să vină cu oferte bune ca să motiveze turiștii”, a menționat reprezentanta unei agenții de turism, Doina Hîrjău.

Lista statelor cu regim de carantină a fost actualizată: Care sunt acestea
Ea susține că în prezent agenția de turism oferă pachete pentru doar câteva destinații, dat fiind faptul că cetățenii Republicii Moldova nu au acces peste tot, iar unele țări nici nu le permit turiștilor să traverseze hotarele. Astfel, printre oferte se numără zona muntoasă Bucovel din Ucraina. Prețurile acolo încep de la 100 de euro pentru o persoană (patru zile) și variază în funcție de hotel și perioada de odihnă. Încă o destinație accesibilă pentru moldoveni este Egiptul. Moldovenii care vor să se odihnească în țările calde ar trebui să scoată ceva mai mulți bani. Prețurile încep de la aproape 300 de euro (penru o săptămână). 

„Solicitările cresc mai mult pentru regiunile muntoase, dar moldovenii preferă să meargă și la mare în Egipt. În prezent practic deja nu mai sunt locuri libere pentru această lună” a precizat operatorul turistic. 

O altă agenție de turism vine cu oferte pentru aceleași destinații. Motivul este că în prezent multe stațiuni montane sunt închise din cauza pandemiei. Potrivit directoarei unei companii de turism Nina Belei, de regulă, în perioada sărbătorilor de iarnă erau la fel de mulți clienți ca și în sezonul estival. Femeia susține că, din cauza pandemiei, vânzările au scăzut până la 70 la sută, comparativ cu aceeași perioada a anului trecut. 

„Dacă vorbim despre hotelurile care sunt pe malul mării și sunt de cinci stele, atunci prețurile sunt mai mari și variază între 1200 de euro și 2300 pentru o săptămână. Dacă e să vorbim despre Bucovel, atunci este o destinație la fel de solicitată de moldoveni. Aici moldoveni pot să meargă pe o perioadă mai scurtă și prețurile la fel sunt mai mici, încep cu 96 - 165 de euro pentru o persoană (patru zile)”, a menționat Nina Belei.

Prețurile sunt mai mici, comparativ cu alți ani, deoarece din cauza restricțiilor hotelurile nu pot oferi întreaga gamă de servicii. 

„Până la pandemie, oamenii în această perioadă optau mai mult pentru zonele montane, dar ținând cont de faptul că mulți nu au avut posibilitatea să se odihnească vara la mare, optează pentru această destinație în plină iarnă. Mulți optează pentru Egipt din motiv că sunt curse charter și turiștii sunt duși direct la destinație”, a specificat Belei. 

Mai mult, deși moldovenii pot merge în Ucraina sau Egipt, aceștia sunt nevoiți să facă testul COVID-19 cu maximum 72 de ore până la plecare. 

Cum trecem Prutul în situație de COVID-19
„Noi discutăm cu fiecare client în parte, le amintim de situația în care ne aflăm în prezent și le menționăm și faptul că, de fapt, conform contractului, au de suportat unele pierderi financiare în cazul în care nu merg să se odihnească conform pachetului turistic procurat. Chiar dacă testul este pozitiv, banii se întorc într-o perioadă de 3 - 15 zile. Încă nu am avut probleme cu turiștii noștri”, a conchis directorul unei agenții de turism. 

Potrivit Ninei Belei, unii moldoveni refuză să cumpere vreun pachet turistic din cauza restricțiilor impuse în țara în care vor să plece. Totodată, directorul agenției de turism susține că în acest an mulți au optat de sărbători să se odihnească în sânul familiei și o vor face la fel și de Crăciun pe stil vechi. Mai mult, Belei spune că unii moldoveni au ales să se distreze în pensiunile din Moldova. Așa că și destinațiile din țară s-au bucurat de succes în această perioadă. 

Amintim că de luni, 4 ianuarie, a intrat în vigoare lista modificată a țărilor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrare în Republica Moldova. Astfel, din listă au fost scoase următoare state: Albania, Armenia, Austria, Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia de Nord, Polonia, România, Turcia, Ungaria și Ucraina. Din data de 4 ianuarie, cei care se vor întoarce din aceste țări nu vor mai fi nevoiți să stea în carantină timp de 14 zile. 

Totodată, Ministerul Sănătății a adăugat alte state, care nu se regăsesc în lista actuală. Este vorba despre Israel, Monaco, Marea Britanie și Irlanda de Nord. Astfel, începând cu data de 4 ianuarie cei care vor reveni din aceste țări vor trebui să stea în autoizolare. 

Deși moldovenii care vor reveni din România nu vor mai sta în autoizolare, cei care vor să plece în țara vecină vor fi plasați în carantină timp de 14 zile. Asta pentru că Republica Moldova se regăsește în lista statelor cu risc sporit de infectare, actualizată duminică, 3 ianuarie, de către România. 

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova