Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Focul de artificii – splendoare pentru unii și calvar pentru alții

Petardele și focurile de artificii sunt nocive pentru natură în general, pentru oameni, pentru animale și îndeosebi pentru păsări. „E nevoie să detonăm și să aruncăm în aer ca să sărbătorim ceva?”, întreabă Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. Focurile de artificii, așteptate cu nerăbdare de unii în această seară și organizate și printre blocuri de chișinăuieni, pot fi o sursă de stres pentru adulții cu anumite afecțiuni, dar și pentru copiii foarte mici. 

VIDEO: Locul din Moldova care a devenit o oază pentru păsări  

De asemenea, bubuiturile petardelor și focurilor de artificii derutează animalele și păsările, semnalează pe Facebook Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), o organizație nonguvernamentală. 

Și, este un lucru clar, petardele și focurile de artificii degajă substanțe ce poluează aerul pe care-l respirăm. „Acestea elimină într-o scurtă perioadă de timp o încărcătură masivă de elemente chimice: compuși de sulf și carbon, urme de metale grele și gaze toxice (ozon, dioxid de sulf, monoxid de azot), care rămân în atmosferă timp de mai multe ore sau zile și poluează aerul”, explică SPPN. 

Focul de artificii – splendoare pentru unii și calvar pentru alții

Din cauza artificiilor, „stolurile de păsări care dorm împreună erup în zbor speriate și dezorientate, iar asta provoacă moartea multora din ele ca urmare a faptului că se lovesc de copaci, garduri, panouri, clădiri și alte obiecte solide pe care nu le pot distinge în acest haos”, potrivit SPPN.

De asemenea, gazele toxice care rămân în atmosferă timp de mai multe zile formează nori toxici prin care păsările sunt nevoite să zboare timp de ore întregi și să inhaleze acest aer dăunător.

„E clar că petardele și focurile de artificii sunt periculoase pentru oameni și pentru natură. Sunt oare acestea neapărat necesare pentru a marca o sărbătoare? E nevoie să detonăm și să aruncăm în aer ca să sărbătorim ceva?”, întreabă Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Petardele și focurile de artificii, mai semnalează organizația nonguvernamentală, sunt periculoase atât pentru oamenii care le mânuiesc, cât și pentru persoanele aflate în preajmă. 

Moldovenii își pun dorințe, dar și se roagă în noaptea de Revelion

„Există mereu pericolul de explozie necontrolată, prematură, întârziată, iar în unele cazuri se ajunge la mutilare (dacă proiectilul se află în mâna noastră sau foarte aproape de noi) sau la orbire (dacă din proiectil sar bucăți). Pericolul este sporit dacă utilizatorul/utilizatorii se află în stare de ebrietate, așa cum deseori se întâmplă în cazul sărbătorilor”, menționează SPPN.

Petardele și focurile de artificii, potrivit sursei, sunt periculoase pentru siguranța publică: folosirea acestora este foarte riscantă în imediata apropiere a blocurilor de locuit, a instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a instalațiilor de gaze, în apropierea aleilor pietonale și a spațiilor deschise cu aglomerări de persoane.

Practic orice spațiu urban este nepotrivit pentru utilizarea focurilor de artificii și din acest motiv guvernele multor țări interzic utilizarea lor de către persoane ce nu dețin un certificat special de competenență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova