CHIȘINĂU, 25 dec – Sputnik. Cel mai prost cadou de Anul Nou ar fi o mască de protecție, în opinia mai multor persoane cu care a stat de vorbă corespondentul Sputnik.
Oamenii s-au săturat atât de mult să poarte măști din luna martie și până acum, încât nici cu titlu de glumă n-ar fi dispuși să aprecieze un asemenea cadou.
O altă idee de cadou prost ar fi orice obiect sau produs de care destinatarul n-are nevoie: de exemplu, o râșniță de boabe de cafea sau o cutie de cafea celor care nu consumă deloc această băutură.
Banii sunt un cadou bun
Ce ne place însă să primim în dar și ce ar fi potrivit să dăruim la sărbătorile de iarnă, pe lângă bomboane, vin, flori și globuri pentru brad?
Cel mai bun cadou este cel dorit, au spus mai toți interlocutorii noștri. Prin urmare, este bine să fim la curent cu preferințele persoanei pe care dorim să o bucurăm și să ținem cont de ele.
Dacă avem îndoieli că alegerea noastră va fi reușită, o soluție ar fi să dăruim bani, mai ales că în această perioadă se colindă, se urează și se seamănă, iar răsplata pentru urările și binecuvântările ce răsună în cadrul acestor datini a constat mereu și în bani. Cadoul bănesc nu denotă prea multă fantezie, dar nici neplăcut nu poate fi – destinatarul își va cumpăra exact ce-și dorește.
Ciupici, halate, vacanțe, animale de companie sau măcar un papagal
„Cel mai bun cadou ar fi o vacanță la mare, munte sau într-o căsuță de la țară unde să trosnească lemnele în foc. Cel mai neinsprat cadou e atunci când părinții le dăruiesc telefoane mobile, tablete copiilor, creându-le astfel, fără să vrea, dependență față de acestea. Pentru copii, un cadou minunat ar fi un animal de companie sau, dacă nu e posibil, măcar un papagal. Noi deja intenționăm să mai procuram unul”, a fost părerea Anei, din Chișinău, care educă împreună cu soțul o fiică de 10 ani.
„Sărbători fericite! Sănătate și să aveți parte de cadourile pe care vi le doriți!”, le-a urat Ana cititorilor Sputnik Moldova.
O altă interlocutoare, Ina, a spus că pentru ea „cadoul perfect este sanatatea și liniștea sufletească”.
„Cadourile le aleg după dorința fiecărui și posibilitatea financiară”, a adăugat ea.
Tudor, medic de profesie, dar care de vreo doi ani este taximetrist, a fost de părere că ciupicii de casă și halatele de baie ar fi cadouri bune. Cadourile mai scumpe sunt de regulă dăruite unor oameni mai apropiați, a adăugat interlocutorul.
În opinia interlocutorilor noștri, bărbaților le putem dărui truse cu produse pentru bărbierit.
Cremele pentru mâini sau pentru corp de asemenea pot fi un cadou plăcut și util, dar – atenție! – evitați produsele de calitate îndoielnică, pe care nici nu le-ați încercat vreodată.
Puloverele și ciorapii de iarnă tot sunt cadouri bune, dacă sunt dăruite unor persoane care obișnuiesc să poarte asemenea obiecte vestimentare.
Fularul în dar: iată cum îl alegi
Fularul poate fi un dar minunat - este un accesoriu cu dublă utilitate în sezonul rece: ține de cald, dar, totodată, schimbă radical aspectul unei haine de care ai reușit să te plictisești. Există câteva detalii de care e bine să ținem cont la alegerea lui.
Este preferabil ca fularul să fie moale, plăcut la atingere – astfel va fi comod de purtat chiar și după ce-l înfășori o dată sau de două ori în jurul gâtului.
În cazul persoanelor cu trăsături fine, trebuie evitate fularele împletite cu relief foarte accentuat.
Despre regulile de care ținem cont la alegerea fularului, Sputnik a scris anterior.
Arome pentru casă
Există o regulă: dăruim parfum unei femei sau unui bărbat doar atunci când suntem absolut siguri că este aroma lor preferată.
Parfumurile ambientale ar fi parcă mai ușor de ales. Un cadou cu care nu ți-ar fi rușine să treci pragul niciunei case ar fi aromele sub formă de uleiuri esențiale, lumănări parfumate, geluri deodorizante. Și acestea trebuie alese cu grijă și fiind siguri că gazdele nu au alergii la un asemenea tip de produse.
În această perioadă, aromele pentru casă trebuie să fie pe potriva iernii – profunde și calde, cum ar fi mirosul de conifere, mosc, ylang-ylang, citrice, scorțișoară.
Pături, lenjerie de pat, fețe de masă, huse pentru perne, ștergare
Alte cadouri potrivite ar fi păturile moi, în nuanțe plăcute - țin de cald în zilele de iarnă, când avem timp pentru lecturi sau privim televizorul.
De asemenea pot deveni surprize plăcute seturile de lenjerie de pat, fețele de masă, husele decorative pentru perne sau fețele de pernă din mătase, ștergarele de bună calitate.
Acest gen de cadouri îl facem, de regulă, persoanelor destul de apropiate, ale căror preferințe și necesități le cunoaștem.
Vă supărați când cadoul pe care-l oferiți este dăruit mai departe?
„Dar din dar se face Rai”, spunem noi când dăruim altcuiva un cadou pe care l-am primit, dar care s-a dovedit a fi nepotrivit pentru noi.
I-am întrebat pe interlocutorii noștri dacă se supără atunci când află că darurile făcute de ei ajung la persoane terțe.
Au răspuns că nu se supără, dar parcă totuși se întristează din cauză că au cam dat greș cu alegerea. Totodată, unii au recunoscut că s-a întâmplat să le dăruiască altora cadourile pe care le-au primit ei și care nu li s-au potrivit sau de care nu aveau nevoie.
Printre darurile transmise mai departe, persoanele cu care am discutat au menționat îndeosebi seturile de pahare, de cești, de tacâmuri, alte tipuri de veselă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova