Avionul de vânătoare rus Su-57 cucerește lumea: Ce urmeaza?

Observatorul militar Sputnik Alexander Hrolenko a analizat performanța avionului de vânătoare rus Su-57.
Sputnik

Avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57 nu încetează să uimească prin caracteristicile sale tactico-tehnice unice, prin spectrul de tehnologii de generația a șasea, prin recunoașterea crescândă la nivel internațional, prin perspectivele de dezvoltare optimiste și prin potențialul ridicat de export.

Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor primi primul Su-57 serial deja în această lună. Primul avion de vânătoare de generația a 5-a, cu un motor de etapa a dua, va fi asamblat în 2022. Până la sfârșitul anului 2024, Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor avea în arsenalul lor 22 de avioane de vânătoare Su-57, iar până în 2028 – 76. Versiunea de punte va fi dezvoltată până la sfârșitul anului 2021.

Arme rusești: Primul avion de serie Su-57 și drona «Ohotnik»

Există deja opt țări care doresc să cumpere avionul Su-57. Primul vicepreședinte al Comisiei militar-industriale ruse, Andrei Elcianinov, a declarat: «Analizăm diferite opțiuni de livrare: un avion separat și un avion complet înarmat, cu un sistem de servicii post-vânzare».

Algeria a fost prima care a plasat o comandă pentru 14 avione de vânătoare Su-57E în Rusia. Cel mai mare potențial client pentru Su-57 este India, care intenționează să achiziționeze piese gata făcute și să dezvolte un proiect de producție autorizat pe teritoriul său (așa cum s-a întâmplat mai devreme cu avionele de vânătoare MiG-21, MiG-27 și Su-30). Mai mult, IAF-ul preferă avionele de vânătoare cu două locuri, iar Rusia este gata să meargă în întâmpinarea partenerului său important.

Pe lângă India și Algeria, China, Myanmar, Vietnam, Malaysia, Iran și Turcia manifestă un interes semnificativ față de avionul de luptă Su-57. Se preconizează că numărul clienților străini va crește constant, dat fiind faptul că avionele de vânătoare de generația a patra sunt epuizate fizic și dispar treptat, iar Su-57 nu are un concurent demn pe piața mondială de astăzi și din viitorul apropiat. Poate că va concura încă pentru supremația aeriană cu interceptorulul rus MiG-41, care va fi mai mare și mai scump (care se dezvoltă din 2018).

Perspective fantastice

Publicația americană Military Watch Magazine se așteaptă că popularitatea avionului Su-57 va crește semnificativ în întreaga lume după ce Rusia va apropia capacitățile structurale ale aeronavei de nivelul celei de-a șasea generații, cu integrarea rachetelor hipersonice și a noilor motoare «Saturn-30». Cu toate acestea, deja astăzi Su-57 posedă o combinație unică a funcțiilor unui interceptor și a unui avion de atac. Mai mult, raportul dintre sarcina de luptă și masa aeronavei este mult mai mare decât cel al avioanelor de vânătoare de a patra generație, iar inteligența artificială permite avionului Su-57 să funcționeze cu succes împreună cu dronele de atac grele S-70 «Оhotnik» (care au propria «inteligență», un arsenal de șase tone de bombe și rachete și o rază de luptă de până la 5000 de kilometri).

Avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57 este interesant și unic prin faptul că este în mare parte «țesut» din tehnologiile celei de-a șasea generații. Este o unitate de luptă eficientă și, în același timp, un laborator științific, un teren de cercetare, un pas în viitor. Su-57 este capabil să îndeplinească 90% din sarcini în mod automat și chiar să funcționeze complet automat conform unui program pregătit anterior. Începutul integrării funcționării dronei de atac «Оhotnik» împreună cu avionul de vânătoare Su-57 duce la noi tactici și practici de utilizare în luptă a escadrilelor de avioane grele fără pilot de a șasea generație. Acest lucru nu ține de domeniul fantasticii.

De ce SUA sunt îngrijorate de ”îmbunătățirea” avionului de luptă rusesc Su-57

Vicepremierul rus Iurii Borisov a declarat pe 21 decembrie că avionul de vânătoare de generația a șasea va fi fără pilot și că nu se creează doar o «unitate de luptă cu aripi», ci un adevărat complex aviatic eficient. O astfel de aeronavă va putea fi operată de la sol sau din o aeronavă aflată prin apropiere. La cererea Ministerului Apărării se efectuează lucrări de cercetare, iar eficacitatea diferitelor opțiuni este examinată și evaluată încă de la nivelul schițelor inginerești. De regulă, lucrul la astfel de proiecte, de la începutul activității de dezvoltare, durează aproximativ cinci – șapte ani. Crearea avionului de vânătoare de a șasea generație a început în primăvara anului 2016 și, chiar atunci Vladimir Mihailov, responsabil de programele de aviație militară în cadrul PJSC United Aircraft Corporation, a menționat că primul zbor va avea loc până în 2025.

Între timp, există avioanele Su-57 de-a cincea generație, care au un potențial de export remarcabil. Și totuși, primii care le vor primi vor fi Forțele Aerospațiale ale Rusiei. Iurii Borisov a subliniat: «Nu vom vinde nimic în străinătate până nu vom satisface toate nevoile trupelor noastre. Pot spune că există un contract semnat cu Ministerul Apărării pentru 76 de aeronave – așa că ciocanele bat».

Secretele superiorității

Caracteristicile oficiale sunt clasificate de către producător. Până astăzi, din surse deschise, se știe că complexul de luptă a avionului Su-57 include aproximativ 15 dintre cele mai noi arme de aviație «aer-aer», «aer-suprafață», inclusiv rachete anti-navă cu o rază de acțiune de până la 250 km și ALBM-ul hipersonic «Kinjal». Testarea altor tipuri de arme de ultimă generație este programată să fie finalizată în 2021.

Avionul de luptă Su-57: Tehnologii avansate și nivel redus de vizibilitate pe radar

Din punctul de vedere al gândirii militare occidentale, avionul de vânătoare rus Su-57 este un reprezentant demn al celei de-a cincea generații de avioane de luptă (tehnologiile sunt disponibile doar pentru două sau trei state din lume) și se apropie de-a șasea generație.

Vectorul de tracțiune tridimensional permite avionului Su-57 să efectueze manevre incredibile în aer, de neatins pentru toate celelalte avione de vânătoare de-a cincea generație. Radarele «laterale» asigură o autonomie ridicată în căutarea țintelor și invizibilitatea aeronavei pentru radarele inamice, toate acestea fără a pierde din eficacitatea desemnării țintelor pentru rachetele proprii aflate la bord. Sistemul integrat de război electronic (EW) permite crearea de inteferențe în toate unghiurile și proiecțiile – pentru a proteja aeronava de rachetele cu capuri căutătoare. Complexul EW «Ghimalai» este capabil, de la o distanță considerabilă, să «vadă» și să «neutralizeze», de exemplu, avioanele de vânătoare F-22 și F-35.

Avionul de vânătoare rus Su-57 a fost proiectat pentru a obține superioritatea în aer și este inaccesibil din punct de vedere tehnologic pentru F-22 și F-35 în ceea ce privește puterea armelor la bord, raza de zbor, viteza și manevrabilitatea. Comparațiile populare nu sunt întotdeauna corecte. Totuși, americanii au proiectat F-22 exclusiv pentru amplasarea rachetelor «aer-aer» (decizia este fundamental greșită), apoi au încercat să «insereze» în compartimentele existente rachetele «aer-suprafață», dar ele pur și simplu nu încăpeau acolo. Și atunci a fost necesar să se creeze ieftinul «putător de bombe invizibil» F-35 (doar 100 de milioane de dolari pe unitate). Atragem atenția la faptul că avionul de luptă multirol F-35 se bazează pe penetrarea «invizibilă-subsonică» a zonei de apărare antiaeriană a inamicului, lovind ținte la sol și coordonând acțiunile altor aeronave. Particularitățile de construcție ale aeronavelor Su-57, F-22 și F-35 le conferă acestora avantaje diferite la distanțe diferite, dar nu neagă superioritatea tehnologică și de luptă a avionului de vânătoare rus.

Primele imagini cu supermodernul avion de luptă rusesc Su-57, deja pe net

Multifuncționalul Su-57 este conceput pentru a nimici toate tipurile de ținte aeriene în luptele la distanțe mari și mici, pentru a distruge țintele la sol și la suprafața apei, cu depășirea apărării antiaeriene inamice, pentru a monitoriza spațiul aerian la o distanță mare de la bază și pentru a ruina sistemul de control al aviației inamice. Aeronava a fost adusă la un grad ridicat de rafinament tehnologic și a trecut cu succes testările în condițiile de luptă din Siria. Nu întâmplător Ministerul rus al Apărării a ordonat imediat un lot mare de 76 de avioane de vânătoare de generația a cincea (pentru a echipa trei regimente de aviație).

Avionul de vânătoare rus Su-57 este echipat cu un complex fundamental nou de avionică profund integrată, cu un nivel ridicat de automatizare a controlului și suport inteligent al echipajului (piloții pot avea încredere deplină în «pilotul automat» și se pot concentra pe rezolvarea sarcinilor tactice). Echipamentul de la bord permite schimbul de date, în timp real, cu sistemele de control de la sol și între membrii echipajului, precum și realizarea de sarcini în mod autonom.

Prioritățile și armamentul avionului Su-57 fac posibilă detectarea și eliminarea amenințărilor (țintelor) la distanțe mult mai mari decât sunt capabile să o facă avioanele americane F-22 și F-35. Aici asistăm la o luptă complexă între tehnologii și concepte de război.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova