Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Informații noi: Restricții pentru moldoveni la intrarea în alte țări - document

Ministerul Afacerilor Externe (MAEIE) a actualizat informațiile privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 dec - Sputnik. Celor care doresc să călătorească peste hotare zilele acestea le este recomandat să consulte informația actualizată privind restricțiile impuse de alte țări în contextul pandemiei de COVID-19.

Vor trebui să respecte moldovenii carantină la intrarea în România? - Decizie

Ministerul Afacerilor Externe (MAEIE) a actualizat și a publicat informațiile despre restricțiile de intrare în mai multe state, categoriile de persoane exceptate de la regulile generale impuse de autoritățile acestora, tranzitarea unei țări, obligativitatea testului la COVID-19 și regimul de autoizolare.

În România, începând cu 14 decembrie 2020, s-a prelungit cu 30 de zile, până la mijlocul lunii ianuarie 2021, starea de alertă pe întreg teritoriul țării, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.065 din 11 decembrie 2020. Astfel, este menținută  interdicția  de  intrarea pe  teritoriul  României prin  punctele  de trecere  a  frontierei  de  stat a  cetățenilor străini  şi  apatrizilor, cu  o  serie  de excepții. Cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile  de  excepții  enumerate în document nu au dreptul de a intra pe teritoriul României, pe durata stării de alertă.

Ucraina a lăsat Moldova pe lista țărilor din „zona roșie”

În Ucraina, până pe 31 decembrie 2020, este în vigoare carantina adaptivă. În prezent, potrivit evaluării autorităților ucrainene din data de 18 decembrie curent, Republica Moldova se află pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut – categoria ”roșie”. Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile, au  fost  într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina vor prezenta la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 48 ore de la data traversării hotarului. În lipsa testării menționate aceste persoane vor intra în carantină timp de 14 zile. Alternativ carantinei, există  varianta  autoizolării  la  domiciliu,  dacă  persoana  consimte  acest  lucru  prin înscrierea  în  aplicația  Guvernului  Ucrainei,  “Activ  de  acasă/Дій  вдома”.

Aflați din sinteza MAEIE ce restricții au fost instituite de alte state ale lumii pentru cetățenii Republicii Moldova.

Reamintim că incidența COVID-19 este înaltă în Republica Moldova, fapt care o plasează în „zona roșie” pandemică la nivel global. La rândul lor, autoritățile de la Chișinău au actualizat o listă cu 37 de țări, la sosirea din care cetățenilor li se impune regimul de autoizolare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova