Odată cu majorarea numărului de pacienți infectați cu COVID-19, s-a înregistrat o creștere și a celor ce suferă de forme grave și extrem de grave ale maladiei, respectiv și necesitatea consumului dozelor terapeutice de plasmă sangvină a crescut brusc.
"În perioada aprilie-octombrie curent, în mediu aveam 170 de donatori și făceam față necesităților reale. În noiembrie - 350 și nu era de-ajuns, iar de la începutul lunii decembrie deja avem 300 donatori. În luna noiembrie au fost câteva zile critice", a remarcat într-un interviu pentru Sputnik directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
Potrivit ei, în prezent există un stoc de plasmă din fiecare grupă sangvină suficient pentru trei zile. Totuși, situația se schimbă de la zi la zi și este greu de stabilit o medie a solicitărilor pentru pacienții care fac forme grave.
"Doar pentru primele zile din această săptămână avem înscrise 100 persoane pentru donarea plasmei. Din aprilie până în prezent, peste 1830 de persoane au fost donatori, fiind recoltate 6400 doze și peste 120 litri de plasmă", a precizat Svetlana Cebotari.
Potrivit unui studiu realizat de Centru de Transfuzie a Sângelui, din 500 de probe recoltate de la persoanele vindecate ce au donat plasmă sangvină, doar în 17 cazuri nu a fost înregistrată prezența anticorpilor. Plasma convalescentă administrată pacienților cu forme severe distruge virușii din organismul celor afectați, iar viețile multor oameni pot fi salvate.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova