Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Te va afecta în 2021: Ce a decis astăzi Guvernul

Guvernul a adoptat astăzi avizele la patru legi importante pentru 2021: la politica bugetar-fiscală și vamală, la Legea Bugetului de stat, la Legea Fondului Social și la Legea Fondului asigurărilor obligatorii în medicină. Avizele vor fi remise Parlamentului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnik. Guvernul s-a întrunit luni, 14 decembrie, într-o ședință specială, deoarece era necesar să adopte cât mai repede avizele la proiectele bugetar-fiscale pentru anul viitor, pe care le-a elaborat anterior și le-a prezentat Parlamentului.

Expert: Politica fiscală din 2021 este pro-businessul mare

Ședința s-a desfășurat și astăzi în format online – membrii Cabinetului de Miniștri s-au inclus din birourile de serviciu, iar premierul Ion Chicu a intrat în ședința live de la domiciliu, el fiind diagnosticat anterior cu COVID-19, dar într-o formă ușoară.

Prim-ministrul Ion Chicu a subliniat că Guvernul a elaborat proiectele bugetar-fiscale și cu participarea mediului de afaceri. Deputații au avut până acum posibilitatea să le examineze, să propună amendamente.

Astăzi Guvernul a adoptat avizele necesare pentru votarea proiectelor de către deputați în ședință plenară: la politica bugetar-fiscală și vamală, la Legea Bugetului de stat, la Legea Fondului Social și la Legea Fondului asigurărilor obligatorii în medicină pentru 2021.

În anul 2021, a prevăzut Guvernul, statul le va plăti câte 100 de mii de lei familiilor tuturor lucrătorilor medicali care, începând din 17 martie 2020, au decedat din cauza COVID-19. Această indemnizație, așadar, va fi achitată și retroactiv.

Vicepremierul, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, care a punctat principalele repere din politica bugetar-fiscală și vamală pentru 2021, a menționat că, în ultimii ani, scutirile personale soț-soție, au fost majorate semnificativ - de la 11.280 de lei la 24.000 de lei.

Expert economic, despre politica fiscală și vamală din 2021

Guvernul și-a menținut propunerea ca dividendele din bănci ale persoanelor fizice să fie impozitate cu 3% - rămâne de văzut dacă prevederea va fi acceptată de Parlament.

Cabinetul de Miniștri a propus ca Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru HoReCa (hotele, restaurante, cafenele) să fie redusă de la 15% la 12% de la începutul anului 2021, apoi din iulie să mai fie redusă cu 2%.

De asemenea, Guvernul își menține poziția referitoare la necesitatea aplicării unui plafon impozabil la coletele de peste hotare care valorează de la 100 de euro în sus. Dar rămâne ca propunerea să fie discutată și, respectiv, decizia finală să fie luată de Parlament, a spus Serghei Pușcuța.

Cât privește taxele din 2021 la importul unităților de transport, Guvernul este ferm decis să aplice impozitarea progresivă a accizelor – mărimea acestora va fi proporțională cu termenul de exploatare a unităților de transport.

Propunerile PAS pentru politica bugetar-fiscală

Guvernul nu a susținut prelungirea activității magazinelor duty free. Excluderea taxei aeroportuare de asemenea n-a fost susținută de Guvern. Această taxă, potrivit ministrului, este o sursă de finanțare importantă și poate afecta mai multe programe cu destinație socială.

O altă prevedere la care n-a renunțat Executivul este plafonarea taxelor locale din 1 ianuarie 2021. Serghei Pușcuța a argumentat că plafonarea taxelor locale este necesară, pentru că astfel statul se asigură că există previzibilitate fiscală.  

Menționăm că primarii au protestat împotriva acestei prevederi, care, în opinia lor, afectează autonomia locală.  

Precizăm că Guvernul a aprobat pe 30 noiembrie proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Acesta prevede un deficit de 14 miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova