Proiectul de lege a fost propus de un grup de deputați socialiști. Potrivit autorilor, inițiativa va pune în aplicare prevederile Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. Autorii menționează că statul se obligă să înceteze atribuțiile persoanelor care dețin funcții publice, responsabile, numite în perioada 20 ianuarie 2016 - 7 iunie 2019, când puterea în Moldova a fost preluată de regimul oligarhic și care continuă să ocupe aceste funcții în prezent.
„Vrem să propunem unele amendamente la acest proiect prin care acele persoane care prin efectul legii și prin derogare de la legile speciale prin care ei au fost numiți, să fie eliberați din funcție, ba mai mult să nu aibă posibilitatea să ocupe funcții în sectorul public 5 sau 10 ani. Vom propune aceste amendamente, iar plenul Parlamentului va decide. Trebuie să ajustăm legislația în așa mod ca să nu avem o situație prin care prin efectul legii ei sunt eliberați din funcție dar mai departe la concursurile care vor fi organizate aceste persoane să participe din nou la o funcție de conducere a acestor instituții”, a precizat Vasile Bolea.
Deputatul a mai spus că Parlamentul va interveni și sub aspectul aplicării acestei legi de către instanțele de judecată, în cazul în care vor aparea anumite litigii.
„Dacă va fi necesar o concretizare pentru instanțele de judecată la dispoziții finale și tranzitorii vom introduce unele clarități, adică un mecanism cum va fi aplicată această lege de către instanțele judecătorești în cazul în care acești conducători vor încerca să revină înapoi în funcție”, a punctat Vasile Bolea.
Potrivit proiectului, privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică, ar urma să înceteze înainte de expirare mandatele președintelui și membrilor Consiliului Audiovizualului, directorului și adjunctului
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova