Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

COVID-19 lovește dur în economie și oameni

Impactul socioeconomic al crizei pandemice a fost evaluat în cadrul unui studiu. Acesta relevă că mai multe categorii de cetățeni și diverse sectoare ale economiei sunt grav afectate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 dec – Sputnik. COVID-19 afectează cele mai vulnerabile categorii de populație, dar și sectoarele economiei care oferă cele mai multe locuri de muncă. Aceasta este concluzia unui studiu elaborat sub conducerea PNUD Moldova, în parteneriat cu UNFPA și în colaborare cu Cancelaria de Stat, precum și în strânsă cooperare cu celelalte entități ale ONU.

Întreprinderi afectate dur de pandemie: Prognoze și soluții

Potrivit evaluării, cele mai mari probleme ale sectoarelor economice sunt reducerea vânzărilor, scăderea cererii, precum și lipsa lichidităților. Aici putem menționa HoReCa și industria ușoară, care sunt reprezentate în cea mai mare parte de întreprinderi micro, mici și mijlocii (IMM), și care sunt cei mai mari angajatori în sectorul de business.

Totuși, cel mai afectat sector al economiei rămâne a fi cel al serviciilor de cazare și de alimentație, deoarece majoritatea localurilor au fost nevoite să-și sisteze activitatea în primăvară. Salariații din acest sector, în special cei care lucrează în zonele urbane, au fost printre cei mai afectați. Numărul mediu de angajați a scăzut în al doilea trimestru al anului 2020 (comparativ cu aceeași perioadă a lui 2019) cu peste 60%.

„Fiecare a doua companie chestionată în perioada august-septembrie 2020 funcționează parțial sau este închisă, temporar sau chiar permanent”, este precizat în studiul de evaluare a impactului socioeconomic al crizei pandemice.

Pandemia a dus la schimbarea stilului de viață pentru oameni. Femeile au început să aloce mai mult timp treburilor casnice, precum și copiilor în condițiile învățământului la distanță.

Noi paturi pentru pacienții cu COVID-19: Câte vor fi activate

„Incapacitatea copiilor de a frecventa regulat școala va aprofunda și mai mult discrepanțele dintre performanța elevilor avantajați și a celor defavorizați din punct de vedere social”, mai este menționat în studiu.

Sărăcia s-a adâncit și mai mult în gospodăriile sărace, care sunt nevoite să reducă alimentele ca răspuns la pandemie, în pofida regimului alimentar și așa modest. 1 din 5 gospodării sărace și-au redus cheltuielile aferente sănătății și educației pentru a face față consecințelor pandemiei.

Și tinerii neîncadrați în educație, muncă sau formare sunt expuși unui risc mai mare de excluziune socială decât restul populației. De asemenea, persoanele în etate s-au simțit singure și s-au declarat îngrijorate de activitatea sistemului de sănătate. Această categorie de persoane este chiar mai vulnerabilă decât era înainte de pandemie. Muncitorii emigranți au fost nevoiți să revină acasă ori să-și caute alte locuri de muncă, după ce mulți dintre ei au rămas fără serviciu. Liberii profesioniști s-au confruntat cu scăderea vânzărilor, limitarea accesului la materii prime și reducerea cererii pe piața internă. Ei au probleme serioase legate de lichidități și fluxurile de numerar.

În Capitală nu mai sunt paturi libere la terapie intensivă pentru COVID - 19

Comerțul nealimentar, atât cu ridicata, cât și cu amănuntul, a fost grav afectat. Transportul a avut de suferit din cauza mobilității reduse a pasagerilor și a cererii scăzute de mărfuri. Vânzările din industria ușoară au fost afectate de dinamica piețelor externe în primele două luni ale anului 2020. Și agricultura a fost un domeniu afectat de pandemie, la care se adaugă și seceta. Sistemul de sănătate este cel mai afectat în ceea ce privește capacitatea și personalul medical, din cauza evoluției actuale a pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova.

Criza actuală este în același timp o oportunitate pentru schimbare și necesită eforturi de colaborare, implicare a cetățenilor și a sectorului privat, o regândire a modelului de dezvoltare și explorare a noilor oportunități de creștere. Acestea ar putea include digitalizarea și modernizarea serviciilor publice și a întreprinderilor, precum și dezvoltarea de competențe și un sistem de educație modern, promovarea unei economii durabile, a bunei guvernări și accelerarea luptei cu corupția.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova