Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul, despre consecințele renunțării la status quo-ul din Transnistria

Dmitri Peskov, care este secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, a declarat că Rusia contează că subiectul trupelor de menținere a păcii în regiunea transnistreană va fi discutat în continuare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Renunțarea la status quo poate duce la destabilizare în Transnistria, Rusia contează pe faptul că subiectul trupelor de menținere a păcii va fi discutat și că nu se vor întreprinde mișcări bruște, a declarat Dmitri Peskov în timpul unei conferințe de presă, ținută luni, la Moscova.

Maia Sandu insistă ca Rusia să-și retragă trupele din Transnistria
"Rusia îndeplinește funcții foarte importante și, bineînțeles, schimbarea status quo în spiritul și buchea dreptului internațional, poate, de sigur, să conducă la o destabilizare de proporții. Iată de ce noi contăm că toate acestea vor fi discutate și nu se vor face mișcări bruște în acest plan", a declarat Peskov.

Peskov a mai spus că Moldova nu a discutat în prealabil cu Rusia propunerea de scoatere a trupelor de menținere a păcii din Transnistria și de amplasare în locul lor a observatorilor civili sub egida OSCE, așa cum a anunțat președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, în conferința de presă de astăzi. Mai exact ea a spus că grupul operativ de trupe ruse, care păzește depozitele cu armament, trebuie retras din Transnistria și că trebuie evacuat și armamentul, iar locul trupelor de menținere a păcii rusești să fie luat de observatori civili sub egida OSCE.   

Sandu, despre relația Moldovei cu Uniunea Eurasiatică
"Nu am discutat acest subiect în prealabil. De sigur, noi contăm că dorința într-o abordare mai echilibrată a relațiilor noastre bilaterale este mare. Dialogul (cu președintele în exercițiu Igor) Dodon continuă și acum, dar el era mult mai constructiv în acest sens. De asemenea noi contăm pe faptul că această abordare constructivă va fi continuată, că va exista o continuitate și că vom ține cont de faptul că orice pas brusc poate avea consecințe negative", a declarat Peskov jurnaliștilor răspunzând la întrebarea cum a reacționat Moscova la aceste inițiative, a fost planificată vreo discuție telefonică sau dacă s-a discutat în prealabil acest subiect", a declarant Peskov..

Secretarul de presă aș președintelui rus a fost întrebat dacă Kremlinul are stabilite deja linii de dialog cu președintele ales al Republicii Moldova.

"Contactele cu Maia Sandu sunt întreținute pe linia diplomaților noștri. Dvs. cunoașteți că ea a fost felicitată cu ocazia alegerii de președintele Putin", a declarat Peskov.   

Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului și aderării la România.

Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului. Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

În acest an s-au împlinit 28 de ani de la declanșarea operațiuni de menținere a păcii în Transnistria. Pacea este menținută în regiunea de conflict de 402 militari ruși, 492 - transnistreni, 355 - moldoveni și observatori militari din Ucraina. Ostașii din trupele de menținere a păcii se află la 15 posturi staționare și la posturile de trecere a hotarului administrativ, care sunt amplasate în punctele cheie din zona de securitate.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova