Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum decurg negocierile cu „Gazprom” – răspunsul ministrului Economiei

Negocierile cu concernul rus „Gazprom” sunt în desfășurare, dar deocamdată este prea devreme pentru a vorbi despre prețul „combustibilului albastru”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Anul acesta nu vor exista probleme de felul celor din 2019, când aprovizionarea Moldovei cu gaze naturale din Rusia era sub semnul incertitudinii, din cauza dezacordurilor dintre Kiev și Moscova. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, într-o emisiune radio la Sputnik Moldova.

„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului

„Acum discutăm acest aspect - sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie. Este încă prea devreme să vorbim despre înțelegeri concrete. Nu există riscuri de repetare a situației din anul trecut, când în preajma zilei de 31 decembrie nu știam dacă va fi semnat un contract de tranzit între „Gazprom” și Ucraina. Îmi amintesc că sfârșitul anului 2019 a fost foarte dificil din acest punct de vedere. Vom oferi informații. Cu colegii noștri de la „Moldovagaz” vom lucra în această direcție”, a spus Usatîi.

Cum decurg negocierile cu „Gazprom” – răspunsul ministrului Economiei

Potrivit ministrului, este prea devreme pentru a vorbi despre preț.

Moldovagaz este gata să ceară ieftinirea tarifelor la gazele naturale

„Nu sunt de așteptat salturi mari”, a spus ministrul.

Gazul rusesc este furnizat Moldovei prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.

Concernul rus „Gazprom” deține 50% în „Moldovagaz” și este principalul furnizor de gaze către Moldova. Țara noastră cumpără „combustibil albastru” de la Gazprom în baza unui acord semnat în 2008. Acest acord este reînnoit în mod regulat. De exemplu, pe 31 decembrie 2019, „Moldovagaz” și „Gazprom” au semnat un act adițional la contractul pentru aprovizionarea cu gaze a Moldovei și organizarea tranzitului prin teritoriul statului moldovenesc.  Livrarea „combustibilului albastru” se efectuează acum pe traseul tradițional.

Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat în septembrie că întreprinderea negociază cu „Gazprom” un nou contract pe trei ani.

„Gazprom” deține 50 la sută din acțiunile „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova