Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Schimbări pentru beneficiarii de alocații: Iată cum vor primi banii

Viorica Dumbrăveanu a prezentat în plenul Parlamentului trei subiecte. Este vorba despre majorarea alocațiilor pentru veteranii de război, achitarea plăților prin serviciul MPay și revenirea Inspectoratului de Stat al Muncii la verificarea securității în muncă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat astăzi în plenul Parlamentului trei subiecte. Prima inițiativă s-a referit la majorarea alocațiilor lunare pentru veteranii de război, de la 300 de la 500 de lei.

Discuții aprinse în Parlament despre decizia Înaltei Curți
De acestea vor beneficia de 26 350 de persoane. Proiectul mai prevede majorarea cu 100 lei a alocațiilor pentru 2 558 persoane cu dizabilități în urma participării la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității țării. 

”În cazul respectiv, persoanele pot beneficia nu doar de alocația majorată, ci și de ajutor pentru perioada rece a anului, care se acordă pentru o perioadă de 5 luni, câte 500 de lei”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

S-a propus ca această hotărâre să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. Suma necesară pentru implementarea proiectului constituie 671 000 lei.

Platforma Pentru Moldova, constituită oficial în Parlament - detalii
Un al subiect prezentat de ministrul Viorica Dumbrăveanu prevede că beneficiarii de prestații sociale vor primi banii prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.

Cetățenii pot să aleagă prestatorul de servicii de plată și modalitatea de plată prin orice instrument legal disponibil și în orice locație din țară, prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Dumbrăveanu a declarat că serviciul MPay oferă o soluție eficientă, fiabilă și modernă pentru încasarea și distribuirea plăților. Mai mult, acestă metodă va reduce cheltuielile legate de procedura de distribuire a prestațiilor sociale către beneficiari. 

”Casa Națională de Asigurări Sociale nu avea obligația de a contracta presatorii de servicii de plată stabilite de beneficiari la data acordării dreptului la prestație socială și va asigura libertatea și comoditatea beneficiarului de a alege la orice etapă a vieții prestatorul de servicii de plată și modalitatea de plată prin orice instrument de plată disponibil și în orice localitate din țară prin Serviciu guvernamental de plăți MPay”, a precizat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Al treilea subiect prezentat de Viorica Dumbrăveanu stabilește că Inspectoratul de Stat al Muncii va fi responsabil, din nou, de securitatea și sănătatea în muncă.

Câte partide ar accede în Parlament dacă s-ar organiza acum alegeri
”În scopul asigurării funcționalității sistemului de control în domeniul securității și sănătății în muncă și de blocare a situației referitor la conflictul de competență între cele 10 autorități cu atribuții de control în domeniul securității și sănătății în muncă la efectuarea controlului de stat și cercetările accidentelor de muncă, recomandarea de revenire la un sistem integrat de inspecție a muncii vine și de la Biroul Organizației Internaționale a Muncii, care a constat în sistemul actual de inspecție un șir de neconformități în legislație”, a mai spus ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Modificările se încadrează în prevederile convențiilor Organizației Internaționale a Muncii la care Moldova este parte și urmărește asigurarea unui sistem integrat de inspecție a muncii. Deputații au votat unanim aceste trei proiecte. 

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova