Coronavirus

Adevăratul „naționalism vaccinal” din Israel și Ungaria

Israelul poartă discuții cu Rusia pentru a cumpăra vaccinul împotriva COVID-19. Acest lucru a devenit cunoscut după o conversație telefonică între Vladimir Putin și Benjamin Netanyahu.
Sputnik

Știrile despre interesul statului israelian pentru preparatul rusesc nu au devenit o senzație specială, scrie Irina Alksnis pentru RIA Novosti. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, când au apărut informații că Centrul Medical Hadassah din Ierusalim a comandat un milion și jumătate de doze de ”Sputnik V”. Deci, comunicarea dintre cei doi lideri pare doar o continuare organică a procesului.

Venezuela cumpără 10 milioane de doze de vaccin din Rusia

Dar Israelul nu mizează doar pe medicamentul rusesc. Dimpotrivă, așa cum a spus Netanyahu după ce a discutat cu Putin, scopul este „obținerea unui număr cât mai mare de vaccinuri din cât mai multe surse posibil pentru cât mai mulți cetățeni (ai țării. - nota. red.)”.

Cuvintele premierului nu vin în contradicție cu faptele sale. Cu câteva luni în urmă, Israelul a semnat un contract pentru achiziționarea unui vaccin cu compania americană Moderna, care a raportat recent rezultate intermediare impresionante - 94,5% eficiență - ale fazei a III-a a studiului asupra medicamentului său. Iar săptămâna trecută a fost anunțat despre acorduri similare între Tel Aviv și Pfizer.

În general, Israelul a adoptat o poziție profund pragmatică, pe deplin justificată în lumina pericolului și a gradului de răspândire a bolii, a sarcinii colosale asupra sistemului de sănătate și a loviturii asupra economiei naționale. A depus ouăle în mai multe coșuri, bazându-se exclusiv pe considerente științifice în alegerea sa și ignorând cele ideologice și politice.

Cu toate acestea, în prezent pentru lumea occidentală, această abordare poate fi considerată unică și ieșită din comun. Uniunea Europeană își aranjează cu atenție membrii și îi egalează, amenințând cu penalizări pe cei care nu respectă „linia partidului”. De data aceasta este vorba de Ungaria.

Strategia UE de vaccinare împotriva coronavirusului prevede utilizarea medicamentelor produse pe teritoriul său. De altfel, acesta este chiar „naționalismul vaccinal” de care Rusia a fost acuzată acum câteva luni. În acest moment, Uniunea Europeană a semnat contracte cu trei companii farmaceutice pentru achiziționarea unui potențial medicament - AstraZeneca, Sanofi-GSK și Johnson & Johnson.

Vaccinul rusesc EpiVacCorona - în faza III a studiilor clinice

Budapesta, care a început să coopereze cu Moscova pe această temă, merge împotriva instrucțiunilor de la Bruxelles, care a promis chiar să ia măsuri administrative împotriva contravenienților. Cu toate acestea, maghiarii sunt familiarizați cu astfel de amenințări - precum și abilitatea de a le ignora. În această săptămână, primele probe de ”Sputnik V” vor fi livrate în Ungaria pentru testare, iar acolo se pregătește deja o platformă, unde este planificată organizarea producției vaccinului rusesc.

Motivația autorităților maghiare este ușor de înțeles.

Primul val de primăvară al coronavirusului a demonstrat că fiecare țară din UE este forțată să facă față epidemiei de una singură, mai ales în ceea ce privește sănătatea reală a oamenilor și sufocarea sistemelor naționale de sănătate. Evenimentele actuale, cu anti-recorduri aproape zilnice pentru bolnavi și morți, nu adaugă niciun motiv de optimism.

În această situație, UE, care de fapt s-a spălat pe mâini, cere să se conformeze regulilor sale cu privire la cum și cu ce să lupte împotriva COVID-19. O poziție foarte convenabilă pentru Bruxelles.

Mai rău, dezvoltarea rusească nu numai că se află înaintea celor europene în ceea ce privește disponibilitatea acesteia, ceea ce va permite foarte probabil ca utilizarea sa pe scară largă să înceapă mai devreme, dar există semne de întrebare în privința preparatelor în sine.

Când vaccinul rus Sputnik V ar putea ajunge la angajații ONU

Vaccinul Oxford (cel de la AstraZeneca) este asociat cu numeroase incidente neplăcute în timpul testării, ceea ce a ridicat îndoieli considerabile cu privire la siguranța acestuia. În același timp, UE îl cumpără la un preț relativ scăzut (2,5 euro pe doză), iar compania, conform acordului încheiat, a  primit imunitate la urmărirea penală în caz de afectare a sănătății umane ca urmare a utilizării acesteia. La rândul său, nu au existat știri negatice despre medicamentul francez Sanofi, dar acesta costă de patru ori mai mult.

În consecință, este imposibil să nu ne punem întrebarea: cum, de fapt, vor fi distribuite aceste vaccinuri în UE? Și este dificil să scape de suspiciunea că membrii est-europeni ai uniunii vor primi în primul rând medicamentul AstraZeneca. Iar dacă pe parcursul utilizării sale, brusc vor apărea consecințe grave în masă pentru sănătatea umană, problemele apărute vor trebui soluționate din nou de guvernele naționale.

Într-un astfel de anturaj, acțiunile autorităților maghiare arată ca un model de bun simț și o abordare cu adevărat națională orientată spre interes: este mai bine să aveți la dispoziție un vaccin eficient, dacă nu „corect din punct de vedere ideologic”, dar v-ați asigurat personal că este sigur.

Apropo, directorul general al centrului medical Hadassah, profesorul Zeev Rothstein, a spus exact același lucru despre achiziționarea vaccinului rusesc de către instituție: "Sunt complet calm în decizia mea de a nu asculta diferențele politice sau comerciale. Suntem neutri. Nu avem prejudecăți politice. Tratăm vaccinul ca pe un element esențial pentru pacienții noștri”.

Testarea vaccinului rusesc "Sputnik V" se desfășoară în Venezuela

După toate aparențele, o astfel de abordare este inacceptabilă pentru Occidentul modern, motiv pentru care puținii „renegați” sunt respinși atât de brusc. El pune ideologia mai presus de sănătatea propriei națiuni.

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că vechea Europă nu se va lăsa păgubașă și populația ei va primi cel mai bun vaccin dintre cele trei contractate.

Iar dacă majoritatea celorlalte țări din regiune este gata să continue să respecte ordinele de sus fără să se plângă, atunci aceasta este alegerea lor și responsabilitatea lor pentru consecințele care ar putea fi. Deși cu cât mai departe, cu atât mai mult ele devin pentru lume un exemplu de renunțare la suveranitate de dragul sentimentului de apartenență la un vis civilizațional.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova