Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Iată de ce avem mulți alegători indeciși în Moldova

Potrivit numeroaselor sondaje de opinie efectuate în ajunul primului tur al alegerilor prezidențiale din țară, un număr mare de cetățeni nu știa pentru cine să voteze; în al doilea tur va fi puțin diferit, dar vor exista și dintre cei care, sigur, nu vor merge la vot.
Sputnik

În ultimii ani, două grupuri de alegători indeciși s-au format în țară, inclusiv acest lucru se referă și la alegerile prezidențiale, care au avut loc la 1 noiembrie, iar al doilea tur este programat pentru data de 15 a acestei luni. Sociologul Jan Lisnevschi a vorbit despre acest lucru în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Unii cântăresc care dintre cei doi candidați le este cel mai apropiat și totuși merg la vot. Astfel de alegători sunt puțini. Cei mai mulți sunt însă dintre cei care așa și nu și-au găsit un candidat demn pentru care ar putea vota", a declarat expertul.

Sondaj: Mobilizare în turul doi - câți oameni vor merge la urne
Potrivit interlocutorului, o proporție semnificativă de alegători indeciși s-au format pe parcursul întregii perioade de independență a țării și din cauza lipsei culturii politice în creștere a celor care, de-a lungul anilor, au deținut pârghiile de putere în țară.

"Timp de trei decenii, politicienii noștri s-au tot certat între ei. Opoziția a învinuit în mod constant autoritățile pentru tot ce se întâmplă, iar ei, la rândul lor, au dat vina pe concurenții care gândeau altfel", a adăugat politologul.

Lisnevschi a adăugat că de-a lungul acestor decenii, politicienii moldoveni nu au venit cu noi formule pentru „a-l cuceri pe votant”, la fel cum nu au atins nivelul general al culturii politice, care se observă în țările democratice dezvoltate.

"În țara noastră, opoziția creează în mod constant un inamic împotriva căruia se desfășoară întreaga luptă. Întreaga campanie se bazează pe acuzațiile unuia dintre contracandidați", a precizat expertul.

Alegeri prezidențiale în Moldova: Cine învinge în turul I
Potrivit lui Lisnevschi, astăzi, în ciuda conflictelor politice, societatea moldovenească este gata, în cea mai mare parte, să se unească în jurul oricărei idei de stat, care încă nu a fost încă inventată. Deocamdată se întâmplă cam așa: ponderea indecișilor va rămâne la un nivel destul de ridicat și poate chiar să crească.

La 1 noiembrie au avut loc alegeri prezidențiale în Moldova. CEC le-a recunoscut ca fiind valabile - prezența la vot a depășit pragul necesar de 33,33%. Cu toate acestea, niciun candidat nu a reușit să obțină mai mult de 50% din voturi. Primele două locuri au fost ocupate de fostul premier Maia Sandu, care a obținut sprijinul a 36,16% dintre alegători, și de actualul președinte, Igor Dodon, cu 32,61% din voturi.

Prin decizia CEC, cel de-al doilea tur de scrutin este programat pentru 15 noiembrie. Conform legislației naționale, este considerat ales candidatul care va obține cele mai multe voturi în al doilea tur de scrutin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova