Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Întreprinderi afectate dur de pandemie: Prognoze și soluții

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", secretarul de stat al Ministerului Economiei, Iuliana Drăgălin a vorbit despre situația din domeniul businessului mic și mijlociu din Republica Moldova, după opt luni de la începutul pandemiei.
Sputnik
Întreprinderi afectate dur de pandemie: Prognoze și soluții

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, Iuliana Drăgălin a menționat că majoritatea absolută a sectoarelor economice s-a confruntat cu o scădere a volumului vânzărilor. De exemplu, sectorul IMM-urilor asigură aproape 60 de procente din ocuparea forței de muncă în sectorul de afaceri și 70% din valoarea adăugată a țării. În această perioadă, multe afaceri au fost nevoite să recurgă la metode drastice pentru a menține cât de cât bussinesul. Din păcate, nu toate au rezistat.

"Întreprinderile au recurs la reducerea bugetelor pentru dezvoltare și promovare, reduceri de personal, identificarea activității online, reorientarea afacerii ș.a. Nimeni nu cunoaște mai bine specifiul acestei crize decât reprezentații mediului de afaceri", a subliniat Iuliana Drăgălin.

Potrivit ei, criza pandemică este diferită de celelalte crize prin care a trecut țara noastră. Aceasta are un caracter perturbător și evolutiv și multe dintre efecte vor mai fi generate și vor continua pe parcursul acestui an.

Prognoze sumbre: 70 la sută din afacerile HoReCa, lichidate
"În prezent, Ministerul Economiei în consultare cu experții FMI-ului efectuează o nouă rundă de actualziare a prognozelor. Studiile efectuate până la moment arată că în 2021, economia Moldovei va intra într-o fază de relansare treptată, asigurând un trend pozitiv de creștere în sectorul economic", a mai adăugat interlocutoarea.

De menționat este că de la începutul pandemiei, majoritatea întreprinderilor mici și mijlocii din țară au raportat scăderi ale vânzărilor cu cel puțin 75 la sută. Declinul a fost provocat, în proporție de 64 la sută, din cauza restricțiilor administrative. Acestea sunt concluziile unui studiu despre impactul pandemiei asupra mediului de afaceri din țara noastră, realizat de PNUD-Moldova. Potrivit analizei, alți factori principali care au împiedicat întreprinderile mici și mijlocii să-și vândă produsele și serviciile sunt: accesul restricționat la materii prime, scăderea cererii interne, compromiterea rețelelor de distribuție și scăderea cererii externe.

Despre măsurile implementate de autorități pentru a salva de la colaps mediul de afaceri aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova