Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bogdan Țîrdea, despre ONG-urile din spatele Maiei Sandu

În spatele Maiei Sandu ar sta mai multe ONG-uri care i-ar fi finanțat campania electorală din 2016. Mai mult, s-ar fi creat și o rețea din aceste organizații, care continuă să o susțină cu bani. Declarația a fost făcută de către deputatul socialist Bogdan Țîrdea.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 nov - Sputnik. În cadrul unei conferințe organizate la Centrul de presă Sputnik Moldova, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a făcut noi dezvăluiri despre ONG-urile care ar sta în spatele candidatului la alegerile prezidențiale Maia Sandu. Potrivit lui Țîrdea, mai mulți deputați PAS, dar și consilieri ai Maiei Sandu, ar fi finațați de Fundația Soros și Fundația Konrad Adenauer. Deputatul socialist susține că 10 deputați PAS au câștigat, timp de doi ani, 8,7 milioane de lei din fondurile Soros. 

„Cinci ani Maia Sandu nu a activat nicăieri. De unde ea are bani? Din ce surse vă întrețineți? (…) În 2016, Maia Sandu a devenit expert al Centrului de Analize Economice și Reforme (CAER), apoi banii din ONG au fost transferați în fondul electoral al Maiei Sandu. La alegerile prezidențiale din 2016, fondul electoral al Maiei Sandu era de 1 450 000 de lei. În decembrie 2015 a fot deschis ONG-ul, iar în martie 2017 a fost închis, adică după alegerile prezidențiale,” a afirmat deputatul socialist Bogdan Țîrdea.

Bogdan Țîrdea: „Caracatița ONG-urilor” controlează Moldova
Țîrdea a mai spus că în urma schemei folosite în 2016, se vede foarte clar relația dintre Maia Sandu, omul de afaceri Anatol Stati, politicienii Vlad Filat și Iurie Leancă. Totodată, Țîrdea susține că Maia Sandu, fiind expert la ONG-ul Centrul de Analize Economice și Reforme (CAER), primea salariu, iar acești bani nu figurează în nicio declarație de-a sa pe venit. 

„Fiind experți CAER și primind salarii, ei transferă acești bani legal în fondul electoral al Maiei Sandu. Acum apare întrebarea cum ajungeau alți bani în fondul electoral? Deci, în continuare, ca donatori apar pensionarii și liberii profesioniști care donează câte 120 de lei. Adică, ei luau acești bani din ONG, apoi veneau oamenii lor, pensionarii lor și acești bani îi donau în fondul electoral al Maiei Sandu,” a menționat deputatul socialist Bogdan Țîrdea. 

Deputatul a mai precizat că banii care au fost donați către aceste ONG-uri pentru anumite proiecte în educație așa și nu au mai fost folosiți în acest scop. Totodată, Țîrdea mai spune că bugetele unor ONG-uri sunt ascunse de ochii lumii și că el așa și nu a reușit să afle despre toate transferurile care s-au făcut. 

„Concluzia este că Maia Sandu și partidul condus de ea primește transferuri din fondurile unor ONG-uri. (…) Aceste ONG-uri sunt legate direct cu ea și achită viața luxoasă a membrilor PAS. Este vorba despre circa o sută de astfel de ONG-uri care sunt controlate dintr-un singur centru și cel mai interesant este că sunt ascunse bugetele acestor ONG-uri,” a specificat deputatul socialist Bogdan Țîrdea.

Țîrdea continuă să dezvăluie secretele ONG-urilor
Anterior, faptul că în spatele Maiei Sandu ar sta niște ONG-uri care ar finanța-o a fost discutat pe larg în mass-media. Atunci, PAS a venit cu o reacție precum că banii primiți de la Soros nu au fost destinați Ministerului Educației sau ministrei de atunci, Maia Sandu. Cei de la PAS au precizat atunci într-un comunicat de presă că „Ministerul nu a primit niciun ban pe conturile sale și bineînțeles că banii nu i-au fost transmiși Maiei Sandu”. Reprezentanții PAS au spus că banii au fost primiți în cadrul unui proiect care a fost implementat de către Fundația Soros-Moldova. Reprezentanții PAS au lăsat de înțeles că banii au venit în cadrul unui proiect „de sprijinire a reformei educației care a fost inițiat la solicitarea Guvernului Republicii Moldova în septembrie 2013 și elaborat de Programul de Sprijinire a Educației al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă (FSD), în urma unei misiuni internaționale de evaluare din martie 2014”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova