Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pandemia, la o etapă critică: Ce prognozează experții în Moldova și în lume

Europa, la fel ca și întreaga lume, a fost cuprinsă de o nouă creștere a numărului de infectări cu coronavirus, de această dată numărul de cazuri noi de COVID-19 în unele țări este de zeci de ori mai mare decât cel din martie-aprilie curent.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 nov - Sputnik. În lume se atestă o creștere fără precedent a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19. Infecția se răspândește cel mai rapid pe continentul european. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, lumea intră într-o etapă critică de dezvoltare a pandemiei. Totodată, specialiștii din Moldova și din străinătate nu riscă să facă prognoze cu privire la perioada în care am putea să ne așteptăm o scădere a numărului de îmbolnăviri. Însă toți sun convinși că în această iarnă virusul nu se va retrage.

Începând cu a doua jumătate a lunii septembrie, numărul cazurilor de COVID-19 în lume a crescut constant. În ultima săptămână, peste 3,3 milioane de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost înregistrate în lume. Numărul cazurilor noi de boală în țările europene în octombrie este de zeci de ori mai mare decât cel din lunile ​​aprilie-mai.

OMS: „Deschideţi şcolile! Nu ne permitem o generaţie pierdută”

Ce spune OMS

Săptămâna trecută, incidența infecției cu coronavirus a fost cea mai mare de la începutul pandemiei, potrivit buletinului epidemiologic săptămânal al OMS.

Peste 45 de mii de oameni au murit de coronavirus în timp de o săptămână. Numărul total de persoane infectate în lume a crescut până la 46 de milioane. În prezent, sunt deja peste 48 de milioane de infectați.

După cum a explicat OMS, cea mai mare creștere a incidenței a fost înregistrată în perioada 26 octombrie - 1 noiembrie. în regiunea europeană. Acesta reprezintă jumătate (peste 1,7 milioane) din noile cazuri de infecție cu coronavirus. Astfel, rata de îmbolnăvire pe continentul european a crescut cu 22% față de săptămâna precedentă.

Cele mai multe cazuri noi printre țările din regiune au fost înregistrate în timp de o săptămână în Franța (275.866 infectate), Italia (174.921) și Marea Britanie (157.650).

OMS crede că lumea trece printr-o etapă critică a pandemiei, iar următoarele câteva luni ar putea fi cele mai dificile.

”La nivel global, suntem la un stadiu critic al pandemiei, în special în emisfera nordică. Următoarele câteva luni vor fi foarte dificile, unele țări sunt deja într-o situație foarte gravă. Incidența COVID-19 continuă să se accelereze, în timp ce numărul de noi decese a rămas relativ stabil", a declarat recent reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Rusia Melita Vujnovici.

Expertul a subliniat: relaxarea, pierderea vigilenței de fiecare dată vor duce la noi izbucniri ale coronavirusului. Potrivit acesteia, evoluția pandemiei este determinată de măsurile luate și de comportamentul fiecărei persoane.

Experții OMS menționează că cel mai eficient mod de a combate pandemia și răspândirea virusului este dezvoltarea imunității colective.

OMS consideră că atunci când un număr suficient de mare de oameni dintr-o populație sunt deja imuni, infecția își pierde canalele de propagare. Din această cauză, focarele de boală se reduc la zero.

Organizația constată că acest concept se bazează pe formarea imunității în majoritate cu ajutorul vaccinului, iar ideea că imunitatea colectivă poate fi obținută dacă virusul este lăsat să se răspândească liber contravine eticii și abordării științifice.

Ne va salva sau nu de coronavirus vaccinarea - expert

Acțiuni întreprinse în alte state

În Ucraina, pe 5 noiembrie, s-a observat un alt record de morbiditate; în țară au fost înregistrate 9 850 de cazuri noi în timp de o zi.

Guvernul țării a prelungit deja măsurile de carantină până la 31 decembrie. Ministerul Sănătății din Ucraina propune impunerea de noi restricții din cauza creșterii numărului de bolnavi cu COVID-19, interzicerea tuturor evenimentele publice. Autoritățile ucrainene nu exclud „blocarea țării dacă numărul cazurilor vor depăși 15 mii de cazuri pe zi.

De asemenea, România a stabilit pe 5 noiembrie un alt antirecord - 9.714 cazuri depistate. În județele Cluj și Zalău, în zeci de localități a fost instituită carantina. Starea de urgență din România a fost prelungită până pe 15 noiembrie.

Autoritățile cehe au introdus stare de asediu în toată țara. Este valabil începând cu ora 19:00. Autoritățile din Spania, Italia, Belgia, Franța și Germania au impus măsuri speciale de carantină la începutul lunii noiembrie.

Ce spun experții moldoveni

Potrivit Alei Tocarciuc, specialist în domeniul epidemiologiei, este extrem de dificil să prevezi cum se va dezvolta pandemia în următoarele luni.

”Reducerea incidenței poate fi realizată în două moduri. Fie odată cu apariția imunității colective, dar pentru aceasta toți, sau o parte semnificativă a oamenilor, trebuie să suporte boală. Sau imunitatea colectivă va apărea în mod artificial odată cu apariția vaccinurilor împotriva virusului. Ambele lucruri par să fie încă departe de a se întâmpla", spune medicul.

Rusia testează vaccinul mixt împotriva Covid-19 și a gripei

Tocarciuc a menționat că, potrivit prognozelor sale personale, o scădere semnificativă a incidenței coronavirusului poate fi așteptată doar spre primăvara anului viitor.

Specialistul a explicat creșterea îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Europa și Moldova prin dezvoltarea bolilor sezoniere, pe fundalul cărora coronavirusul este resimțit mai acut.

"În septembrie, pe lângă coronavirus, răceli de sezon, a apărut gripa sezonieră, s-au acutizat bolile cronice. Pe acest fundal, coronavirusul este suportat mult mai rău, prin urmare COVID-19 este diagnosticat mai des în Moldova și în lume. Vara au existat mult mai multe șanse ca virusul să treacă asimptomatic și neobservat pentru organism”, explică specialistul.

În prezent, potrivit epidemiologului, există vaccinuri împotriva coronavirusului în lume, care se află în a treia fază, finală, de testare. Dar chiar dacă acestea sunt testate cu succes, vor trece luni de zile până să înceapă producerea și vaccinarea în masă.

ATENȚIE: Anunțul OMS mai puțin difuzat – un veritabil DUȘ RECE în euforia vaccinurilor!

În perioada 17 martie - 15 mai a fost instituită stare de urgență în Moldova din cauza răspândirii pandemiei. Iar din 15 mai a fost instituită stare de urgență în sănătate publică, care a fost în vigoare până pe 30 septembrie. Pr 1 octombrie, în Moldova a fost introdus un nou sistem de evaluare a situației epidemice. Raioanelor din țară li se atribuie niveluri de pericol - roșu, portocaliu, galben sau verde, la fiecare două săptămâni. În funcție de acest lucru sunt modificate și măsurile restrictive.

Comisiile teritoriale iau decizii cu privire la înăsprirea sau ridicarea restricțiilor. Măsurile Comisiei Naționale de Urgență pentru Sănătate Publică au caracter consultativ.

Miercuri, 4 noiembrie, în satul Cernoleuca din raionul Dondușeni a fost instituită carantină.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova