Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC: Noi precizări despre organizarea turului doi

Alegătorii care doresc să voteze la o altă secție de votare sau într-o altă localitate în turul doi al alegerilor prezidențiale trebuie să obțină repetat certificate cu drept de vot. Precizarea a fost făcută într-o ședință organizată de Comisia Electorală Centrală.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat astăzi o ședință de lucru cu președinții consiliilor electorale de circumscripție. În cadrul ședinței s-a discutat despre modul în care a fost organizat și s-a desfășurat primul tur de scrutin prezidențial, din 1 noiembrie.

CEC: Precizare importantă despre observatorii la alegeri

Conducerea CEC le-a mulțumit funcționarilor electorali pentru „perseverența, responsabilitatea, dedicația și corectitudinea manifestată în cadrul desfășurării turului I de scrutin”.

Participanții la discuții au făcut precizări despre măsurile de protecție în procesul de vot, utilizarea echipamentelor de protecție de către funcționarii electorali, operatori, persoanele autorizate să asiste la operațiunile electorale, despre respectarea normelor sanitare de către alegători.

În ședință s-a discutat și despre eliberarea certificatelor cu drept de vot pentru turul al doilea de scrutin. Această procedură trebuie repetată de către alegătorii care  doresc să voteze la o altă secție de votare sau într-o altă localitate.

CEC a precizat anterior că, dacă alegătorul dorește să voteze la o altă secție de votare sau într-o altă localitate, el va depune o cerere la biroul electoral al secției de votare la care este arondat, va face dovada cu actul de identitate că are dreptul să voteze la această secție de votare și va primi un certificat pentru drept de vot. Cu acest certificat el va putea vota la orice secție de votare deschisă pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, nu mai sunt valabile nici cererile de votare la locul aflării făcute în primul tur de scrutin. Noile solicitări pot fi făcute până la ora 18:00 a zilei de 14 noiembrie și, respectiv, până la ora 15:00 în ziua votării, 15 noiembrie.

Studenții și elevii cu drept de vot, care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință în localitatea în care își fac studiile, vor vota în cadrul alegerilor prezidențiale conform regulilor generale. Respectiv, aceștia vor vota în secția de votare care corespunde domiciliului sau reședinței valabile sau pot solicita certificatul cu drept de vot, potrivit CEC.

Cum va arăta buletinul de vot pentru turul doi

Pentru turul doi vor fi tipărite 3.605.517 de  buletine de vot. Pentru secțiile de votare din țară se vor tipări 2.934.017 de buletine de vot -  2. 168. 620 în limba română și 765.397 în limba rusă. Pentru secțiile de votare de peste hotare vor fi tipărite 671.500 de buletine, dintre care 583.100 în limba română și 88.400 în limba rusă.

În buletin, pe prima poziție va fi înscris candidatul care a acumulat mai multe voturi în primul tur al scrutinului – Maia Sandu (36,16%), desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, iar pe poziția a doua – Igor Dodon (32,62% din voturi), candidat independent, a decis CEC.  

Buletinul de vot va conține 2 patrulatere cu lungimea de 112 mm și lăţimea de 140 mm și va fi tipărit pe hârtie opacă (mată) de culoare „gri afumat”, la fel ca pentru primul tur. 

Observatorii acreditați pentru turul I pot monitoriza alegerile în continuare

Observatorii care au fost acreditați pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale își pot continua activitatea și în turul al doilea de scrutin, care va avea loc în duminica de 15 noiembrie, a precizat Comisia Electorală Centrală.

În același timp, la CEC sau la consiliile electorale de circumscripție pot fi depuse cereri noi vizând acreditarea observatorilor pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Termenul limită de depunere a documentelor necesare este ziua de  sâmbătă, 7 noiembrie, a anunțat CEC.

La primul tur al scrutinului prezidențial din 1 noiembrie, CEC a acreditat 2.220 de observatori – 1.911 naționali și 309 internaționali.

Modalitatea de acreditare a observatorilor, drepturile și obligațiile acestora sunt descrise în Regulamentul privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova