CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Președintele în exercițiu Igor Dodon, care candidează pentru un nou mandat prezidențial, s-a referit în cadrul unui briefing ținut astăzi și la statutul limbii ruse în Republica Moldova. El i-a reproșat contracandidatului său din alegerile prezidențiale, Maia Sandu, că a contribuit la eliminarea limbii ruse din școli, dar acum, pentru a lua mai multe voturi, le vorbește alegătorilor și în limba rusă, editează ziare și pliante electorale în limba rusă.
„Limba rusă în Republica Moldova întotdeauna a fost limbă de comunicare interetnică”, a afirmat Igor Dodon. Șeful statului a spus că aceasta ar fi una dintre valorile care-i unește pe cetățenii moldoveni de diverse naționalități.
„Toți noi, moldovenii, rușii, ucrainenii, găgăuzii, bulgarii, romii, chiar românii, suntem cetățeni ai Republicii Moldova. Și aceasta ne unește. Și trebuie să apreciem acest fapt. Sunt multe lucruri care ne leagă, inclusiv istoria comună, victoriile comune, perioadele dificile comune. Și există și valori care ne țin împreună. Și trebuie să facem tot posibilul pentru a le păstra”, a menționat șeful statului.
Igor Dodon a adăugat în context că Maia Sandu, care „a exclus limba rusă din școli” dă dovadă de cinism „începând acum să vorbească în limba rusă” pentru alegători și să editeze ziare și foi volante în limba rusă.
„Brusc și-a amintit că în Moldova 1/3 din populație este vorbitoare de rusă. Dar unde ați fost până acum când interziceau limba rusă, când desființau grupele ruse din universități? Acum aveți nevoie de votul vorbitorilor de rusă și v-ați amintit de ei. Aceasta este cinic și josnic. Eu sper că majoritatea cetățenilor, indiferent de naționalitate, înțeleg acest lucru și îl țin minte”, a adăugat șeful statului.
Igor Dodon a spus că el mereu li s-a adresat cetățenilor și în limba rusă, inclusiv de Revelion, și a vorbit rusește și de la tribuna ONU.
La același briefing, președintele a spus că „nu trebuie împărțiți cetățenii pe naționalități și numiți separatiști cei din Transnistria sau Găgăuzia, cum face Maia Sandu”. În opinia sa, cu asemenea declarații, „Maia Sandu poate destabiliza situația”.
Pe 15 noiembrie va avea loc turul doi al alegerilor prezidențiale, la care competiția pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se va da între Igor Dodon și Maia Sandu. La turul întâi, din 1 noiembrie, Igor Dodon a acumulat 32,62% din voturi, iar Maia Sandu - 36,16%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova