Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CEC a făcut un bilanț în ajunul alegerilor prezidențiale

În ajunul alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a organizat o întâlnire cu concurenții electorali și cu observatorii, pentru o discuție de bilanț.
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat la sediul său, în a doua jumătate a zilei de sâmbătă, 31 octombrie, o întâlnire cu concurenții electorali și cu reprezentanți ai misiunilor de observatori acreditate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Video: Observatorii din CSI s-au întâlnit cu conducerea CEC

Scopul acestui eveniment a fost efectuarea unei evaluări preliminare a activităților electorale aferente alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Membrii CEC au mulțumit candidaților „pentru desfășurarea unei campanii electorale echilibrate”.

Participanții la discuție au vorbit despre problemelor pe care le-au întâmpinat în perioada electorală și despre eventualele dificultăți care pot să apară în ziua votării.

Discuțiile au vizat sesizările depuse de concurenți, transparența finanțării campaniei electorale, organizarea proceselor pentru cetățenii aflați în afara țării sau cu domiciliul în localitățile din stânga Nistrului, precum și tentativele de transportare organizată și corupere a alegătorilor etc.

Dintre concurenții electorali, au vorbit Renato Usatîi și Dorin Chirtoacă, ambii exprimându-și anumite observații critice legate de procesul de pregătire a scrutinului.

Totodată, în cadrul unui briefing de totalizare a acțiunilor întreprinse de CEC în procesul de organizare a alegerilor prezidențiale, Dorin Cimil, președintele CEC, Maxim Lebedinschi, secretarul CEC și membrul CEC Vadim Filipov au punctat provocările și noile cerințe logistice legate de situația pandemică.

Observatori internaționali acreditați au fost informați despre termenii legali de constituire a organelor electorale, secțiile de votare în străinătate, înregistrarea candidaților, rolul Registrului de Stat al Alegătorilor în procesul de generare a listelor electorale.

Video, foto: Observatorii internaționali au sosit la Comrat
De asemenea, alte teme abordate la briefing au ținut de reflectarea campaniei electorale în mass-media, plafonul general al mijloacelor financiare, care au putut fi transferate pe contul „Fond electoral”, creditul fără dobândă acordat concurenților electorali, procedura de acreditare a observatorilor naționali și internaționali.

Pentru buna desfășurare a scrutinului prezidențial, au fost depuse eforturi maxime ca pe lângă actele normative implementate să gestioneze situația de criză în sănătate publică să fie achiziționate și echipamente de protecție în scopul protejării tuturor participanților la procesul electoral, a subliniat Dorin Cimil.

Mai puțini observatori decât la alegerile parlamentare din 2019

Pentru alegerile prezidențiale au fost acreditați 2.193 de observatori, dintre care 1.883 de observatori naționali, 299 de observatori internaționali și 11 experți electorali internaționali.

Comparativ cu alegerile parlamentare din februarie 2019, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de un număr mai redus de observatori - cu 45% mai puțini observatori naționali și cu 60% mai puțini observatori internaționali.

Opt candidați au fost înscriși în competiția pentru fotoliul prezidențial, numele lor fiind tipărite în buletinul de vot în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova