Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vom avea sau nu exit poll: Ce spune președintele CEC

Vom avea sau nu un exit poll în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie - iată ce declară președintele CEC, Dorin Cimil.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat în studioul Sputnik Moldova că mâine urmează să fie luată o decizie de către CEC în ceea ce privește organizarea exit poll-ului, având în vedere că au fost depuse două cereri pentru efectuarea unui astfel de sondaj.

”Vreau să vă spun că în prezent sunt două cereri, depuse ce către două asociații obștești privind anunțarea intenției de a efectua un sondaj de opinie publică la telefon. Cererile au fost înregistrate astăzi și urmează să fie examinate cel mai probabil în ziua de mâine, către orele 9:00, când vom avea ședința CEC”, a declarat Cimil în cadrul emisiunii ”Contrapunct”, realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

Cimil a precizat că CEC-ul a atenționat alegătorii despre riscurile organizării acestui tip de sondaj, în situația în care nu există o claritate în ceea ce privește protejarea datelor cu caracter personal în acest sens. 

”Nu suntem contra ca să se efectueze anumite studii în interes științific, sociologic, dar trebuie să fie indicat clar scopurile pentru care se efectuează aceste sondaje și în interesul cui se efectuează. Mă refer la finanțatori, beneficiari și așa mai departe”, a explicat Cimil.

Ce spun experții despre un Exit Poll la telefon

Sputnik Moldova a solicitat opinia sociologului Vasile Cantargi despre organizarea unor astfel de sondaje. Potrivit lui, acestea ar trebui realizate pentru că reprezintă niște instrumente științifice care furnizează informații primare pentru analize politologice. El a vorbit și despre veridicitatea acestor sondaje.

”Există o serie de metodologii destul de sofisticate pe larg aplicate în alte țări, ce-i drept este pentru prima dată aplicată în Republica Moldova, și am decis ca să aplicăm această metodă, prin telefon, luând în calcul situația pandemică. În rest ele sunt veridice în măsura în care pe un eșantion reprezentativ este realizată o cercetare sociologică, unde există o anumită marjă de eroare, dar ce este important de precizat, mai ales că am văzut că mulți politicieni și reprezentanți ai instituțiilor de stat uită acest lucru, că tratează datele acestor sondaje sociologice ca pe niște informații care pot sta la baza unor decizii de natură juridică, ori acest lucru nu este corect. Datele sondajelor nu pot servi drept probă în judecată”, a explicat Cantarji.

CEC nu permite exit-poll-ul și va sesiza organele de drept
Anterior, s-a anunțat organizarea unui exit-poll în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în ziua votului, la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova