Expert, despre decizia CCM: Pot apărea mari probleme

Hotărârea de astăzi a Curții Constituționale, care limitează accesul la informație pentru Consiliul Suprem de Securitate, implică mai multe riscuri. Iată cum o comentează unii juriști.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Hotărârea Curții Constituționale care le permite instituțiilor statului să refuze prezentarea informațiilor care nu se referă la secrete de stat Consiliului Suprem de Securitate poate genera abuzuri. De asemenea, ar putea paraliza activitatea Consiliului Suprem de Securitate și ar putea împiedica exercitarea atribuțiilor președintelui. Astfel a comentat pentru Sputnik Moldova doctorul în drept și expertul constituțional Teodor Cârnaț. 

Doar secrete de stat! CSS nu mai poate solicita „orice” informații

Pe de altă parte, cel care a sesizat Curtea Constituțională, deputatul independent (anterior membru al Partidului Democrat, apoi al grupului PRO Moldova) Sergiu Sîrbu este convins că hotărârea CCM va preveni abuzurile din partea CSS și a președintelui țării.

În opinia lui Sîrbu, prevederea legală privind furnizarea oricăror informații de către organele autonome, inclusiv cele care reprezintă secrete de investigație și comerciale, încalcă prevederile Constituției privind principiul separării puterilor, principiul independenței procuraturii și altor organe autonome. 

După verdictul Curții Constituționale, deputatul a scris pe Facebook că „nici CSS, nici președintele nu-și vor putea permite acum o ingerință nepermisă în activitățile altor ramuri ale puterii”.

Curtea a stabilit astăzi că autoritățile publice centrale și instituțiile subordonate Executivului sunt obligate să prezinte Consiliului Suprem de Securitate doar informații care reprezintă „secret de stat”, iar în această sintagmă se pot încadra inclusiv datele bancare sau comerciale. 

CSS nu poate însă solicita informații care nu se referă la securitatea statului. 

Expertul Teodor Cârnaț consideră că reversul medaliei poate implica anumite riscuri. 

"Instituțiile de stat independente și acele organe a căror conducere este numită de o altă putere politică, neprietenoasă cu președintele, pot abuza dreptul său și pot refuza furnizarea de date sub pretextul că informațiile nu au legătură cu securitatea națională", a remarcat Cârnaț. 

Potrivit expertului, situația se va agrava atunci când președintele se va afla în opoziție în raport cu majoritatea parlamentară.

"Moldova va avea mari probleme la acest capitol. Majoritatea parlamentară va numi conducătorii la practic toate structurile de stat, care vor sabota activitatea CSS. Am văzut acest lucru în 2017-2019", a menționat Cârnaț. 

Potrivit juristului, țara s-ar putea pomeni din nou în situația în care Consiliul Suprem de Securitate și președintele nu vor avea niciun fel de pârghie pentru a-și exercita atribuțiile legale în ceea ce privește asigurarea independenței și integrității teritoriale a țării.

Fadei Nagacevschi: Curtea Constituțională a blocat țara

Amendamentele, care au fost examinate de Curtea Constituțională la ședința de astăzi, au fost adoptate de Parlament la începutul lunii iulie a anului 2019.

Autorii inițiativei au justificat introducerea acestor modificări prin necesitatea consolidării competențelor Consiliului Suprem de Securitate pe fondul crizei constituționale din iunie 2019, adoptării declarației privind capturarea statului și necesității de a a avansa în investigarea cazurilor penale de rezonanță. 

În 2017-2019, Banca Națională a Moldovei și Procuratura Generală au refuzat în repetate rânduri să furnizeze informațiile solicitate de Consiliul Suprem de Securitate și președintele Republicii Moldova.

Era vorba în special de detaliile anchetei privind dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar și de prezentarea raportului Kroll către CSS.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova