Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

"Apelul la mobilizare" al lui Năstase este o incitare la război civil – Experți

Apelul lui Andrei Năstase ca bărbații în putere să meargă în preajma "celor 42 de secții de votare" unde urmează să voteze la 1 noiembrie cetățenii moldoveni din Transnistria constituie o infracțiune și o incitare la război civil.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Mai mulți experți pe care Sputnik Moldova i-a solicitat să comenteze apelul liderului PPDA, Andrei Năstase, privind mobilizarea "bărbaților în putere" ca să meargă în preajma "celor 42 de secții de votare" unde urmează să voteze la 1 noiembrie cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană constituie o infracțiune.

"Transnistria este o parte a Moldovei și majoritatea cetățenilor de acolo sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Este o limitare a drepturilor oamenilor. Cum poți să chemi ca ei să nu fie admiși la vot? Apelul conține în sine o componentă a infracțiunii", a declarat general de poliție în rezervă Boris Muravschi.

În același timp, politologul Boris Șapovalov afirmă că apelul liderului PPDA este o chemare la război civil.

Expert: Occidentul ar putea organiza un ”maidan” în Moldova
"Acesta este un apel la război civil cu propriul popor, cu o parte a propriului popor. Asta pentru că în regiunea transnistreană locuiesc oficial 340 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Și aceasta nu este toată populația regiunii, care oricum este populația noastră, eu mă refer la transnistrenii care au acte de identitate moldovenești. Nici nu miroase a valori europene, democrație, despre care vorbesc acești lideri: Sandu, Năstase și alți lideri ai partidelor de dreapta. Ce fel de toleranță, ce fel de respect față de proprii conaționali, când se încercă să fie lipsiți de dreptul la vot și, în general, de dreptul de a participa la viața social-politică a țării? În felul acesta Moldova renunță la ei de bună voie", a afirmat politologul Boris Șapovalov pentru Sputnik Moldova.

El se întreabă dacă după acest apel ar urma să ne așteptăm la chemarea de a lua arma în mâini.

"Ce va urma după asta? Apelul de a lua arma în mâini, să se organizeze un marș, așa cum a mai fost în cazul Găgăuziei la începutul anilor '90 sau cum a fost în 1992 în punctele fierbinți din Transnistria? Este o declarație lipsită de responsabilitate, periculoasă și prostească din partea unuia din politicienii moldoveni".    

Precizăm că astăzi președintele PPDA, Andrei Năstase, a lansat un apel la mobilizare în care a anunțat că deschide liste de înscriere pentru bărbații în putere care să meargă la secțiile de votare în care urmează să voteze în data de 1 noiembrie cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană.  

Alegeri prezidențiale în Moldova: Cine învinge în turul I
"Platforma DA se organizează din acest moment pentru a apăra Republica Moldova, cu propriile sale resurse umane, de asaltul oligarhic care se pregătește deja. Deschidem liste de înscriere pentru toți bărbații în putere ai acestei țări care se simt în stare și sunt pregătiți să meargă alături de noi în zona celor 42 de secții de votare. Peste noi, de această dată, nu se va mai trece!", a scris Andrei Năstase pe Facebook.

În acest apel el a afirmat că prin aceste secții de votare președintele Igor Dodon, " în complicitate cu autoritățile separatiste de la Tiraspol, pune la cale cea mai mare operațiune de fraudarea a alegerilor organizată vreodată de la dobândirea Independenței noastre naționale".

"Apelul la mobilizare" al lui Năstase este o incitare la război civil – Experți

Corespondenții Sputnik Moldova l-au sunat pe Andrei Năstase pentru a afla ce urmează să facă bărbații în putere, pe care îi mobilizează PPDA, în prejma secțiilor de votare la care urmează să-și exercite dreptul la vot cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană. Liderul PPDA nu a răspuns la apel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova